Alkoholi ja ruoka

Alkoholi ja ruoka

Yhteinen ruokailu tai ruuanlaitto on parhaimmillaan hauska sosiaalinen kokemus, jota usein siivittää myös alkoholi. Monien mielestä alkoholijuomat myös korostavat tai parantavat ruuan makua. Lisäksi tietyt juomat lisäävät ruokahalua ja edistävät ruuansulatusta.

Alkoholi vaikuttaa vahvasti veren sokeritasapainoon. Pieninä annoksina se nostaa verensokeria, mutta enemmän juotaessa verensokeri laskee. Verensokerin laskiessa alkoholi imeytyy elimistöön entistä helpommin, mikä vahvistaa humalaa ja saattaa laukaista aggressiivista käyttäytymistä. Humalaiset nakkikioskitappelut johtuvat suureksi osaksi tästä.

Myös runsaasta juomisesta aiheutuva krapula sekoittaa elimistön sokeri-, suola- ja nestetasapainoa. Keho kaipaa pekonia, pizzaa, jäätelöä, limsaa ynnä muuta kaloripitoista ruokaa, joka voi myös käydä elimistölle raskaaksi.

Kokeile: Syö tasapainoisesti ennen juomista ja myös juomisen aikana, jos juominen jatkuu pidempään. Onko vaikutusta?

Lähde: EHYT ry