Asiantuntija vastaa: Mitä vahinkoa on passiivisesta tupakoinnista?

KIRJOITETTU 14.3.2016

Asiantuntija vastaa: Mitä vahinkoa on passiivisesta tupakoinnista?

Naapurini puhaltelee savujaan liesituulettimeen, makuuhuoneen ikkunasta sekä parvekkeelta. Toinen naapuri toisen makuuhuoneen ikkunasta ja parvekkeelta. Päivittäiset savuannokset aiheuttavat jatkuvaa nuhaa ja tukkoisuutta sekä yleistä huonovointisuutta, stressistä puhumattakaan. Taloyhtiössämme on melko voimakas koneellinen ilmastointi, joka imee raitisilmaventtiileistä naapureiden savut tehokkaasti sisään. Mitä vahinkoa tästä voi minulle olla? Nimimerkki Tahtomattaan tupakoiva

Passiivinen tupakointi tarkoittaa sivullisten altistumista tupakansavulle. Tupakansavu sisältää yli 7000 ainesosaa, joista yli 60 on syöpää aiheuttavia ja monet ärsyttäviä tai myrkyllisiä kemikaaleja. Käytännössä ympäristön tupakansavussa oleskeleva henkilö altistuu samoille kemikaaleille ja sairauksille kuin tupakoivakin.

 

Passiivinen tupakointi pahentaa sepelvaltimotautia mm. lisäämällä verihiutaleiden tarttuvuutta ja veren hyytymistaipumusta sekä aiheuttamalla verisuonien sisäpinnan eli endoteelin toimintahäiriöitä. Tupakansavulle altistuminen myös kiihdyttää sykettä, kohottaa verenpainetta sekä lisää riskiä rytmihäiriöihin.

 

Passiivinen tupakointi altistaa keuhkosairauksille, kuten astmalle ja keuhkoahtaumataudille. Se myös pahentaa olemassa olevia sairauksia. Tupakansavulle altistuminen voi aiheuttaa hengitysoireita, kuten ärsytystä, yskää, limannousua, hengityksen vinkumista ja hengenahdistusta.

 

Kysymykseen vastasi savuttomuusohjaaja Taina Kangas Hengitysliitosta.Tällä palstalla kysymyksiisi vastaukset etsii Yksi elämä -terveystalkoot, joiden tavoitteena on terveempi Suomi.

 

Juttu on julkaistu 12.3.2016 Nurmijärven Uutisissa, Turkulaisessa, Sipoon Sanomissa, Mäntsälän uutisissa, Uusimaassa, Helsingin Uutisissa, Keski-Uusimaassa, Lappeenrannan Uutisissa ja Imatralaisesa sekä 14.3.2016 Iltamakasiinissa.