Asiantuntija vastaa: Voiko kalaa syödä liikaa?

KIRJOITETTU 20.10.2016

Asiantuntija vastaa: Voiko kalaa syödä liikaa?

Kaikkea voi syödä liikaa, eivätkä terveellisenäkään pidetyt ruoka-aineet ole terveellisiä kohtuuttoman paljon syötynä. Käytännössä jonkin ruoka-aineen "liika syöminen" on kuitenkin epätodennäköistä, jos ruokavalio on monipuolinen ja sisältää vaihtelevasti eri ruoka-aineita.

Kala on erinomaisen terveellinen ruoka-aine, jota suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa. Kalassa on muun muassa hyvälaatuista proteiinia, D-vitamiinia ja rasvaisessa kalassa myös välttämättömiä rasvahappoja. Säännöllinen kalan syöminen pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja voi auttaa myös painonhallinnassa.

Kalalajeja kannattaa kuitenkin syödä vaihdellen, sillä joissakin kalalajeissa on vierasaineita, kuten raskasmetalleja, dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. Esimerkiksi Itämeren lohessa tai silakassa ja sisävesien pe2-tyypin diabetestokaloissa pitoisuudet voivat nousta korkeaksi, mutta niitäkin voi toki käyttää turvallisesti silloin tällöin. Kasvatetussa kalassa vierasaineita on vähemmän.

Paljon kalaa syövän on hyvä kiinnittää huomiota monipuolisuuteen ja kalalajien puhtauteen. Lisäksi lapsille, nuorille ja hedelmällisessä iässä oleville on annettu erikseen omat suositusmäärät tiettyjen kalojen osalta, eikä esimerkiksi haukea suositella raskaana oleville ja imettäville lainkaan. Lisätietoa kalan turvallisuudesta saa Ruokaviraston sivuilta.

Kysymykseen vastasi ravitsemusasiantuntija Laura Toivola Sydänliitosta.