Defibongaus voi pelastaa elämän

Defibongaus voi pelastaa elämän

KIRJOITETTU 9.6.2017
Ensihoitopäällikkö Lasse Hakala Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta käynnisti defibongauksen syksyllä 2016. Tapasimme Lasse Hakalan Hämeenlinnassa ja kävimme ensimmäiseksi bongaamassa kaupungin uusimman sydäniskurin Palvelupiste Kastellissa. Kari Aronen ja Lasse Hakala suunnittelevat seuraavaksi laitteen käyttökoulutuksen järjestämistä palvelupisteen henkilökunnalle.

Mistä defibongaus sai alkunsa?

Ensihoito hälytetään paikalle, kun jotain on tapahtunut. Lasse Hakala pohti, miten kansalaisia saisi aktivoitua ajattelemaan turvallisuusasioita jo ennakolta. Tästä syntyi idea defibrillaattoreiden eli sydäniskureiden bongaamisesta, jonka Kanta-Hämeen Ensihoito käynnisti syksyllä 2016.

Bongaa defi -kampanjan ideana on kannustaa ihmisiä huomaamaan ympäristön sydäniskurit sekä rohkaista käyttämään niitä tositilanteessa. Sydäniskuria tarvitaan, kun jonkun sydän on pysähtynyt. Kuka tahansa osaa ja saa käyttää sydäniskuria eli pelastaa toisen hengen. – Lapsikin sen osaa, naurahtaa Lasse Hakala ja kertoo tarinan kuinka hänen viisivuotias poikansa halusi kokeilla opetusvideolla sydäniskurin käyttöä.

Hämeenlinnan Palvelupiste Kastelliin hankittiin sydäniskuri.

Sydäniskurit kaikkien saataville

Sydäniskureita pitäisi olla Suomessa enemmän. Hakalan mielestä Suomen tulisi ottaa mallia muista pohjoismaista, joissa sydäniskureiden määrä on moninkertainen Suomeen verrattuna. – Defin hankinta omaan lähiympäristöön eri yhteistyökumppaneiden kanssa voisi lisätä yhteisöllisyyttä. Hakala kannustaa myös esimerkiksi vapaapalokuntia ja muita sydäniskureiden omistajia sijoittamaan jo olemassa olevat sydäniskurit niin, että ne ovat hädän hetkellä vapaasti kaikkien käytössä.

Maallikkokäyttöön tarkoitettuja sydäniskureita on monessa julkisessa paikassa, esimerkiksi kauppakeskuksessa tai urheiluhallissa. Kattavaa tietoa niiden määrästä ja sijainnista ei kuitenkaan vielä ole. Defi.fi -rekisteriin on tällä hetkellä lisätty sijaintitieto hieman yli tuhannesta sydäniskurista. Määrä on arviolta puolet Suomessa arviolta olevista laitteista.   – Defien sijaintitiedot tulisi olla myös hätäkeskuksen käytössä. Yksi käyttäjäystävällinen ratkaisu olisi yhdistää defi.fi -rekisterin tiedot 112 Suomi -sovellukseen. 

Elvytystaidot kansalaistaidoksi

Lokakuun 16.päivä vietetään Euroopan elvytyspäivää, jolloin Euroopan laajuisesti nostetaan esillä ensiapu- ja elvytystaitojen merkitystä.  – Tästä päivästä voisi Suomessa tulla virallinen sydäniskurin päivä, jolloin kouluissa ja julkisissa tiloissa harjoiteltaisiin defibrillaattorin käyttöä, ehdottaa Hakala.

– Elvytysopetus tulisi saada koulujen opetusohjelmiin mukaan myös Suomessa. Lapset ovat innokkaita ja ennakkoluulottomia oppimaan uutta. Oppi säilyy säännöllisellä kertauksella läpi elämän, pohtii Lasse Hakala. Tätä odotellessa Kanta-Hämeen Ensihoidolla on monta ideaa, miten kannustaa kansalaisia elvyttämään ja tarttumaan rohkeasti sydäniskuriin. Ehkä saamme lähitulevaisuudessa nähdä, kuinka esimerkiksi kauppakeskuksissa järjestetään elvytysnäytöksiä ja -opetusta.

Yksi elämä -terveystalkoot ja Sydänliitto jatkavat Kanta-Hämeen ensihoidon liikkeelle laittamaan haastetta defien bongaamisesta. Toukokuun puolivälissä käynnistettiin urbaanimpi bongaus eli sydäniskureiden etsintä. #bongaadefi bongausaika on käynnissä 15.5.–18.6.2017. Mukaan voi osallistua Facebookissa ja kaikkien bongaajien kesken arvotaan leffalippuja.

Teksti: Mari Blek-Vehkaluoto ja Outi Kontkanen