Esittelyssä Unen SM-kisojen Yksi elämä -edustajat, osa 1

KIRJOITETTU 18.4.2019

Esittelyssä Unen SM-kisojen Yksi elämä -edustajat, osa 1

Unen SM -kisat käydään 25.–26. huhtikuuta Radisson Blu -hotellissa Helsingissä. Yksi elämällä on Unen SM-kisojen yksilösarjassa kaksi edustajaa, heistä ensimmäisenä esitellään helsinkiläinen Pirjo Kekäläinen.

Unen SM -kisat käydään 25.–26. huhtikuuta Radisson Blu -hotellissa Helsingissä. Kilpailun järjestäjänä toimii työyhteisöille hyvinvointia tarjoava Lifted. Jo kolmatta kertaa järjestettävä kilpailu tähtää unen ja palautumisen arvostuksen nostamiseen sekä työtehon ja hyvinvoinnin parantamiseen suomalaisissa työyhteisöissä.
 
Kilpailussa on kaksi sarjaa, sekä työyhteisöille että yksilöille. Kilpailijat ovat valmistautuneet kisaan tekemällä Firstbeat-sykeanalyysin. Kilpailu käydään perustuen sykeanalyysilla mitattuun tietoon unenlaadusta. Unen palauttavuuteen vaikuttaa sekä unen laatu että määrä. Toisin sanoen: kilpailua ei voiteta ainoastaan nukkumalla pisimpään, vaan palautumalla parhaiten.
 
Yksi elämä -terveystalkoot toimii Unen SM -kisojen yhtenä yhteistyökumppanina. Yksi elämän huhtikuun teemana on uni korostaen erityisesti lapsiperheiden näkökulmaa.

 

Monipuolista työtä hyvinvoinnin eteen

 
 
Yksi elämällä on Unen SM-kisojen yksilösarjassa kaksi edustajaa. Ensimmäisenä heistä esittelemme helsinkiläisen Pirjo Kekäläisen.
 
Pirjo työskentelee työsuojelupäällikkönä Helsingin yliopistossa, tarkemmin henkilöstöpalveluissa Henkilöstön kehittäminen ja työhyvinvointi -yksikössä. Hänen tehtäviinsä kuuluu työsuojelupäällikön tehtävien lisäksi yhteydenpito esimerkiksi työterveyshuollon, yliopistoliikunta UniSportin ja kiinteistöpalveluiden kanssa.
 
–Työni ovat monipuoliset ja mielenkiintoiset. Työpäivään liittyy usein asioita kemikaaleista, sisäilmasta, työssä jaksamisesta ja monenlaisista huolista työpaikallamme.
 
Pirjon työ liittyykin olennaisesti hyvinvoinnin ja jaksamisen edistämiseen.
 
–Työni olennainen osa on lisätä hyvinvointia fyysisillä sekä henkisillä osa-alueilla. Työhöni kuuluu myös häirintä- ja päihdeyhdyshenkilönä ja Kela-kuntoutusyhdyshenkilönä toimiminen. Tässä tehtävässä on usein asioita, jotka vaikuttavat paljon työssä jaksamiseen. Toki pyrin myös edistämään fyysistä jaksamista; esimerkkinä olen useana vuonna ollut järjestämässä työyhteisömme osallistumista Kilometrikisaan, Pirjo kertoo.
 
Pirjon työyksikköön koko Helsingin yliopiston tuhansien ihmisten työyhteisöstä kuuluu yhdeksän henkeä. Työhyvinvointia käsitellään työyksikön kesken monin tavoin.
 
–Keskustelemme usein harrastuksista, ehdotamme uusia lajeja kokeiltavaksi, pidämme kävelykokouksia, joskus olemme tehneet taukojumppia Yksi elämän Viikon vinkki -kirjeen vinkkaamina. Nukkumisesta tulee kyllä harvoin puhuttua, mutta palautumisesta kyllä olemme keskustelleet. Myös koko yliopiston tasolla keskustellaan keskustelupalstoilla liikunnan merkityksestä ja henkisestä hyvinvoinnista.
 

Liikunta lisää työssä jaksamista

 
Pirjo määrittelee itsensä pääasiassa hyväksi nukkujaksi. Pirjon työyksikkö on yksi liki 1200:sta Yksi elämä -terveystalkoiden työyhteisöstä, joten hän sai idean hakea Unen SM-kisoihin Yksi elämän Viikon vinkki- kirjeestä.
 
–Kun pääsen sänkyyn, niin nukun pääasiassa hyvin. Unen kesto on usein 6-9 tunnin välillä. Matkustusvälineissä en ole koskaan osannut nukkua.
 
Pirjo valmistautuu Unen SM-kisoihin liikkuen, syöden hyvin ja nauttien keväästä.
 
–Kisayön työpäivä tulee olemaan haasteellinen, mutta todennäköisesti pyöräilen kotiin ja sieltä Ruoholahteen tai lähden töiden jälkeen pitkälle kävelylle tai lenkille, katsotaan!
 
Pirjon palautumisvinkki työssä jaksamiseen liittyy liikuntaan.
 
–Työmatkani on noin 11 km, jonka pyöräillessä aamulla virittäydyn päivään ja iltapäivällä pääsen irti työpäivän asioista samalla nauttien Keskuspuiston maisemista eri vuodenaikoina. Talvella pyöräilyssä on omat haasteet, mutta kun pääsee kotiin räntäsateen, tuiskun tai tuulen keskeltä, on olo erinomainen. Kevään tullen vietän yleensä illat puutarhapuuhissa, Pirjo toteaa lopuksi.
 
Yksi elämä toivottaa Pirjolle tsemppiä kilpailuun!
 
 
Teksti: Janne Kettunen ja Lifted
 

Lue lisää