Esittelyssä Unen SM-kisojen Yksi elämä -edustajat, osa 2

KIRJOITETTU 18.4.2019

Esittelyssä Unen SM-kisojen Yksi elämä -edustajat, osa 2

Unen SM -kisat käydään 25.–26. huhtikuuta Radisson Blu -hotellissa Helsingissä. Yksi elämällä on Unen SM-kisojen yksilösarjassa kaksi edustajaa, heistä jälkimmäisenä esitellään kankaanpääläinen Jani Vuorinen.

Unen SM -kisat käydään 25.–26. huhtikuuta Radisson Blu -hotellissa Helsingissä. Kilpailun järjestäjänä toimii työyhteisöille hyvinvointia tarjoava Lifted. Jo kolmatta kertaa järjestettävä kilpailu tähtää unen ja palautumisen arvostuksen nostamiseen sekä työtehon ja hyvinvoinnin parantamiseen suomalaisissa työyhteisöissä. 
 
Kilpailussa on kaksi sarjaa, sekä työyhteisöille että yksilöille. Kilpailijat ovat valmistautuneet kisaan tekemällä Firstbeat-sykeanalyysin. Kilpailu käydään perustuen sykeanalyysilla mitattuun tietoon unenlaadusta. Unen palauttavuuteen vaikuttaa sekä unen laatu että määrä. Toisin sanoen: kilpailua ei voiteta ainoastaan nukkumalla pisimpään, vaan palautumalla parhaiten.
 
Yksi elämä -terveystalkoot toimii Unen SM -kisojen yhtenä yhteistyökumppanina. Yksi elämän huhtikuun teemana on uni korostaen erityisesti lapsiperheiden näkökulmaa.
 

Tärkeää työtä perheiden hyväksi

 
 
Yksi elämällä on Unen SM-kisojen yksilösarjassa kaksi edustajaa. Jälkimmäisenä heistä esittelemme kankaanpääläisen Jani Vuorisen. Jani toimii perhetyöntekijänä ja ammatillisena tukihenkilönä Pohjois-Satakunnan Peruspalvelu-kuntayhtymässä.
 
Viiden lapsen isä Jani tekee päivittäin tärkeää työtä perheiden parissa edistäen hyvinvointia ja jaksamista. Kilpailuhakemuksessaan hän toivoi, että osallistumisen myötä voisi "tehdä näkyväksi sitä arvokasta työtä, jota miehenä, lähihoitajana teen perheiden parissa".
 
–Perhetyön tavoitteena on aina lisätä asiakkaan hyvinvointia. Jos perheessä esiintyy ongelmia vaikkapa arkisten hyvinvointiin liittyvien rutiinien, kuten nukkumaanmenon kanssa, autamme sen harjoittelussa eri menetelmin, kertoo Jani työstään.
 
Janin työyhteisö on tiivis ja siellä ymmärretään niin työn kuin arjenkin haasteita.
 
–Meillä on hyvin toisiamme tukeva työyhteisö, johon kuuluu eri-ikäisiä ihmisiä. Meillä työn ohessa tuetaan toisiamme aktiivisesti - kaikkialla ei näin välttämättä ole. Vanhemmat työntekijät ymmärtävät meitä, joilla on pieniä lapsia, että mitä haasteita se aiheuttaa, Jani kiittää työkavereitaan.
 

Yöksi hotelliin

 
Janin työyhteisö on yksi liki 1200:sta Yksi elämä -terveystalkoiden työyhteisöstä, joten hän sai idean hakea Unen SM-kisoihin Yksi elämän Viikon vinkki- kirjeestä – aivan kuten toinenkin Yksi elämä -kilpailija, Pirjo Kekäläinen. Päätöksestään hakea Unen SM-kisaan Jani kertoo pilke silmäkulmassa.
 
–En ajatellut enempää. Ajattelin, että jos hotelliin pääsee yöksi, niin eihän tässä mitään menetä, jos hakee. Eli täysin suunnittelematon päähänpisto, hän toteaa.
 
Kilpailuun valmistautumisesta Jani ei ota minkäänlaisia paineita.
 
–Valmistaudun kilpailuun kuten muihinkin öihin - tosin suoritan toki vaaditut sykemittaukset. Mutta muuten vain saavun paikalle nauttimaan puitteista – ei ainakaan tarvitse siivoilla kotona.
 
Janin palautumisvinkit työssä jaksamiseen tulee kokemuksen syvällä rintaäänellä.
 
–Riittävästi lepoa arjessa. Ei pidä valvoa liikaa. Vapaata pitää olla. Arki ei saa olla liian aikataulutettua. Muuten menee työaikakin arkea murehtiessa.
 
Yksi elämä toivottaa Janille tsemppiä kilpailuun!
 
Teksti: Janne Kettunen ja Lifted