Filha tekee työtä keuhkoterveyden hyväksi

KIRJOITETTU 16.8.2019

Filha tekee työtä keuhkoterveyden hyväksi

Filhan juuret ovat reilun sadan vuoden takaisessa työssä tuberkuloosin nujertamiseksi Suomesta. Edelleen tänä päivänä Filhassa työskennellään aktiivisesti tuberkuloosin varhaisen toteamisen ja korkeatasoisen hoidon edistämiseksi.

Tuberkuloosin vähennyttyä on toimintamme fokus kuitenkin siirtynyt viime vuosikymmeninä myös muihin kansanterveydellisiin haasteisiin. Filhan toiminta keskittyy nykyisin varsin laajasti keuhkoterveyden edistämiseen, johon keskeisesti kuuluu nikotiinia sisältävien tuotteiden käytön vähentäminen. Käytännössä toimintamme kohdistuu keuhkosairauksien ehkäisyyn, hoitokäytäntöjen ja omahoidon kehittämiseen yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten täydennyskoulutuksilla on yhdistyksellämme jo vuosikymmenien perinteet.
 
Lääketieteellisen asiantuntijuuden rinnalle on noussut keuhkosairaiden arkeen ja hoitoon liittyvä moniammatillinen asiantuntijuus, vertaiset mukaan lukien. Tämä heijastuu myös meidän työhömme. Teemme Filhassa laajaa yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, viranomaisten ja muiden järjestöjen kanssa. Toiminnan pääpaino on kotimaassa, mutta tiivis kansainvälinen yhteistyö useiden eri tahojen kanssa, kuten WHO:n (Maailman terveysjärjestö) ja The Unionin (Kansainvälinen tuberkuloosi- ja keuhkosairausunioni) kuuluu toimintaamme. 
 
Filha on ollut vahvasti mukana valtakunnallisten keuhkoterveysohjelmien (astma, keuhkoahtaumatauti, uniapnea, allergia) sisällön kehittämisessä ja ohjelmien jalkauttamisessa terveydenhuollon ammattilaisten arkeen. Viimeisimpänä olemme olleet mukana valmistelemassa kansallista sisäilmaohjelmaa. Filhan tehtävänä on vastavalmistuneessa ohjelmassa terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen tukeminen.
 
Lue lisää: www.filha.fi