Hyvään työpaikkaan on ilo palata loman jälkeen

Hyvään työpaikkaan on ilo palata loman jälkeen

KIRJOITETTU 27.7.2017
Kesäloman tärkein anti on rentoutunut mieli ja palautunut olo – niiden avulla jaksaa taas kohdata arjen haasteet. Monelle lomaltapaluu on kuitenkin stressaavaa ja mieli on maassa. Sekä työntekijä että työnantaja voivat vaikuttaa siihen, että työn pariin palaaminen on helppoa loman päätyttyä.

Vaikka arkeen palaamisen haikeus kertoo usein onnistuneesta lomasta, ei loman päättyminen välttämättä ahdista suomalaisia täysin syyttä. Work goes happyn ja Yksi elämä -terveystalkoiden keväällä teettämän tutkimuksen perusteella suomalainen työelämä näyttäytyy karuna: työn ja muun elämän yhteensovittaminen koetaan ristiriitaisena, arkea leimaa jatkuva kiire, ja huono esimiestyö yhdistettynä liialliseen itsekritiikkiin vie voimia työikäisiltä. Moni huomaa kehon ja erityisesti aivojen joutuvan tiukkaankin prässiin lomalta palatessa.

– Muisti pätkii, ajatus hyppii asiasta toiseen ja pienet vastoinkäymiset ärsyttävät. Emme ole silloin ollenkaan parhaassa työvireessä, summaa Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen.

Vaikka työelämän olosuhteisiin ei aina voi täysin vaikuttaa, voi aivojaan auttaa sopeutumaan takaisin työn arkeen. Näihin keinoihin kuuluvat paitsi työnantajan tarjoamat joustamisen mahdollisuudet, myös jokaiselle työntekijälle itselleen mahdolliset kikat, joiden avulla aivot saavat pehmeän laskun enemmän resursseja vaativaan työskentelyyn.

Työnantaja, anna lomalta palaavalle aikaa sopeutua

Hyvä työpaikka sallii työntekijöille myös päiviä, jolloin työn intensiteetti on tavallista matalampi. Näin aivoja säästetään kiireisempiin aikoihin. Jos siis mahdollista, olisi työyhteisön hyvä antaa lomalta palaaville työntekijöille hieman helpotusta ensimmäisiin päiviin, ennen kuin keho ja aivot ovat taas tottuneempia arkisen työnteon asettamiin vaatimuksiin, aikatauluihin ja paineisiin. Esimerkiksi kiireellisten ja vähemmän akuuttien tehtävien selkeä erottelu auttaa ensimmäisten päivien tuomaa stressiä.

– Työhön lomalta palaava työntekijä tarvitsee pienen orientoitumisen. Toisaalta juuri silloin mieli voi olla kaikkein avoimimmillaan esimerkiksi työn kehittämisen suhteen, Minna Huotilainen arvioi.

Työnantajan kannattaa kuunnella lomalla rentoutuneen työntekijän ideoita työn arjen kehittämiseksi herkällä korvalla. Olisiko uusista ajatuksista mahdollista kehittää sellaisia käytäntöjä, jotka edistävät työssä jaksamista myös lomien välillä?

Työntekijä, muista maltti

Viimeisiä lomapäiviään viettävän työntekijän mieli alkaa helposti harhailla kohti nurkan takana odottavaa arkea. Millainen sähköpostitulva mahtaakaan olla vastassa, kun työkoneen avaa viikkojen tauon jälkeen? Onko aiemmin lomalta palanneiden työkavereiden vauhtiin vaikea hypätä? Omaa työhyvinvointiaan kannattaa varjella erityisesti lomaltapaluun kaltaisissa työelämän tilanteissa, joissa stressihormonit kääntyvät herkästi nousuun.

Huotilainen antaa muutamia vinkkejä lomalta palaavalle, joka haluaa auttaa kehoaan sopeutumaan taas kiireiseen työarkeen:

– Huolehdi hyvästä nukkumisesta, pyöräile tai kävele edes pieni osa työmatkasta ja muista pitää kahvi- ja lounastauot. Priorisoi odottavat työt: kiireisistä ja tärkeistä aloitetaan, loput odottakoot.

Lisää työhyvinvointia edistäviä tekoja voi ideoida myös 5.10., kun Yksi elämä järjestää yhdessä Work goes happyn kanssa Suomen suurimman pop up -työhyvinvointipäivän, Unelmien työpäivän. Päivän aikana kuka tahansa voi järjestää työkavereilleen päivää piristävän tempauksen, kuten yhteiset nokoset, terveellisen lounaan tai vaikkapa sambatunnin. Vain taivas on rajana ideoinnissa – tärkeintä on löytää työntekijöille itselleen innostava tapa tuoda piristystä työn arkeen! Oman tapahtuman ilmoittaminen sekä lisätietoa päivästä löytyy osoitteesta www.unelmientyopaiva.fi.

Lisätiedot:

Eija Seppänen

viestintäpäällikkö, Yksi elämä -terveystalkoot

eija.seppanen@yksielama.fi

040 508 3645

Yksi elämän tavoitteena on terveempi Suomi. Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto ovat käynnistäneet yhteiset terveystalkoot, joissa kannustamme ihmisiä pitämään parempaa huolta itsestään sekä porukalla tukemaan myös muita. Kolmen kansalaisjärjestön ainutlaatuisen yhteistyön tavoitteena on tukea terveyttä läpi elämän, ehkäistä valtimosairauksia ja edistää niiden varhaista diagnosointia sekä sisällyttää kuntoutus ja vertaistuki osaksi hyvää hoitoa. Tervetuloa talkoisiin www.yksielama.fi.