Isi, mittaa!

KIRJOITETTU 28.9.2016

Isi, mittaa!

Jo kolmikymppisenä työ- ja perhearki voi nostaa verenpainettasi. Kohonnut verenpaine ei aiheuta oireita, mutta vahingoittaa aivojasi. Vain mittaamalla tiedät paineesi.

Liian monella suomalaisella verenpaine on liian korkealla. Käypä hoito -suosituksen mukaan noin puolella 30 vuotta täyttäneistä miehistä ja kahdella viidesosalla naisista on kohonnut verenpaine. Vaikka verenpaineen nousu ei itsessään aiheuta oireita, liian korkea verenpaine on maailmanlaajuisestikin tärkein terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä. Kohonnut verenpaine vahingoittaa sydämen lisäksi myös aivoja ja voi aiheuttaa aivoverenkiertohäiriön eli infarktin tai vuodon.

Paineet kohdilleen

Hyvä uutinen on se, että verenpainetta voi ja kannattaa alentaa. Se onnistuu esimerkiksi vähentämällä suolan käyttöä (myös niin sanottua piilosuolaa), syömällä puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä, liikkumalla joka päivä, pitämällä painon kurissa, olemalla tupakoimatta, käyttämällä vain niukasti alkoholia ja nukkumalla riittävästi.

Jos terveet elämäntavat eivät alenna verenpainetta riittävästi, voi lääkäri määrätä lisäksi lääkityksen. Jos sinulla jo on verenpainelääkitys, muista silloinkin mitata verenpaineesi säännöllisesti. Lääkitys sinänsä ei auta, elleivät verenpainetasot pysy hoitotavoitteessa.

Vain mittaamalla tiedät

Ensimmäinen askel on siis tietää oma verenpaineensa. Vaikka verenpaine aina ennen olisikin ollut hyvällä tasolla, kannattaa tilannetta seurata säännöllisesti. Mittaus on helppo tehdä itse kotona tai käydä mittauksessa esimerkiksi terveysasemalla tai työterveyshoitajalla.

Tee siis verenpaineen riskitesti ja katso kotimittausohjeet verkossa: korvaamatonkovalevy.fi.

Ota rennommin, lasket paineita

Terveydestäkään ei kuitenkaan kannata ottaa paineita. Terveydenhoitaja Sinikka Vepsä antaa meille kirjoituksessaan oivan elämänohjeen: "Säännöllinen liikunta ja harrastukset ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on joskus armahtaa itseään kaikista suorituspaineista vaikkapa hyvän romaanin tai elokuvan parissa sohvalla lojuen. Juice Leskisen laulun sanoin Ei elämästä selviä hengissä, mutta normaali verenpainetaso tekee elämästämme terveemmän ja saamme nauttia siitä pidempään."

Mittaaminen on helppoa, katso vaikka videolta!