Kaamosajan mietteitä joulusta

Kaamosajan mietteitä joulusta

KIRJOITTANUT Janne Kettunen
- 10.12.2015 -
Joulua on mukava valmistella pikkuhiljaa, etsiä joulukorttiaineksia ja päivittää osoitekirjaa. Jouluun laskeutumisessa on omanlaisensa tunnelma, johon on mahdotonta päästä muuhun aikaan vuodesta.

Viikkoa ennen ensimmäistä adventtia satoi ensilumi Pirkanmaalle. Sitä tuli kerralla niin paljon, että puutkin joutuivat kumartamaan talven mahdille. Tuntui siltä, kun joku olisi kääntänyt valot päälle ja lakaissut marraskuun pimeyden pois valon tieltä.

Marraskuu on nimensä mukainen kuukausi ja sen hämärä ja pimeys voivat olla päällekäyviä. Miljoonasade ei turhan takia laula yksinäisen miehen karusta kohtaamisesta marraskuun kanssa eikä kaamosmasennus ole mikään pikku juttu, jos on sellaiseen taipuvainen. Itselläni on ristiriitainen suhde kaamosajan kanssa, sillä tunnen nahoissani kaamosmasennuksen, mutta silti hämärässä ja pimeässä on myös jotain iloa. Parhaiten selviän kaamosajasta hiljentämällä tahtia ja nauttimalla kirkasvaloa aamupalan lisänä. Pimeiden iltojen myötä huomaan hiljentyväni eri tavalla, läsnäolosta on helpompi saada kiinni ja mieli rauhoittuu kuin itsestään. Käyn iltakävelyillä vasta, kun pimeys on syvää ja siihen saa kietoutua. Hämärässä ei ole niin kiire takaisin kotiin, askel on rauhallisempi ja asioita tulee pohdittua kävellessä.

Marraskuun lopulla alkaa joulun odotus omassakin arjessa. Joulua on mukava valmistella pikkuhiljaa, etsiä joulukorttiaineksia ja päivittää osoitekirjaa. Jouluun laskeutumisessa on omanlaisensa tunnelma, johon on mahdotonta päästä muuhun aikaan vuodesta. Jo monta joulua meillä viihtyneet tonttuveljekset Tonttuveljeksetpääsevät komerosta portaikkoon ja tänä vuonna seinälle on varattu kaunis Martta Wendelinin enkelijoulukalenteri. Kaamosmasennuskin tuntuu hieman hellittävän joulun odotuksen tieltä ja vaikka tammikuun tietääkin olevan pitkä kaamoskuukausi joulun jälkeen, niin helmikuun auringonsäteet ovat kuitenkin askeleen lähempänä.

Jouluun on nyt aikaa vajaa kuukausi. Kaupallinen media on päässyt jo joulumainosten makuun ja joulun lähestyessä tahti vain kiihtyy. Voisiko tänä vuonna joulusta ja sen odotuksesta tehdäkin oman näköistä ja antaa ulkoapäin tulevien odotusten jäädä? Esimerkiksi joulusiivouksen osalta on hyvä lukaista läpi viisas Marttojen joulusiivousohje, joka alkaa kysymyksillä: "Onko joulusiivous ilo vai välttämätön paha?, Onko välttämätöntä tehdä suursiivousta juuri jouluksi?, Vietetäänkö joulu komerossa, jolloin komerotkin on siivottava?" jne. Päätin tänä vuonna priorisoida joulun valmisteluja ja tehdä vain ne, joista oikeasti koen iloa.

Vaikka lumet sitten sulivatkin Pirkanmaalta, niin kauniita jouluvaloja näkyy onneksi yhä enemmän ja enemmän talojen pihoilla. Annetaan valolle mahdollisuus sisimmässämme ja nautitaan joulun odotuksesta.

Oleellistahan on olla läsnä ja kokea iloa siinä mitä tekee. Mukavaa, stressitöntä joulun odotusta!

 

Teksti: Johanna Toropainen

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Pieni päätös päivässä -sivustolla.