Kuka nukkuu Suomen parasta unta?

KIRJOITETTU 28.3.2017

Kuka nukkuu Suomen parasta unta?

Useimmat tarvitsevat unta 6-9 tuntia yössä, keskimäärin unen pituus aikuisella on 8,5 tuntia. Unen merkitys on kaksijakoinen. Se auttaa kehoa elpymään päivän rasituksista ja samalla se lisää elinten vastustuskykyä, immuniteettia, eri sairauksille. Toisaalta uni huolehtii myös aivoston hyvinvoinnista auttaen sitä puhdistautumaan turhasta informaatiosta ja vahvistamaan hyödyllistä. Ihminen oppii asioita unen avulla.

Prisma studion ja Helsingin yliopiston järjestämään Väsykyselyyn vastasi loppuvuodesta 2016 yli 16 500 ihmistä. Kyselyn tulokset ovat tiivistettävissä seuraavan otsikon alle: "Suomalaisten yöunet lyhentyneet, valtaosa kärsii univajeesta". Tulokset hämmästyttivät jopa unitutkijoita. Toteutetun kyselyn mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta herää lähes joka aamu väsyneenä, ja vain neljä prosenttia nousee sängystä virkeänä.

Unen merkitys terveydelle on kiistaton. Liian vähäinen uni aiheuttaa mm. työuupumusta, mielialan muutoksia, muistihäiriöitä, lihomistaipumusta, verenpainetta ja häiriöitä sokeriaineenvaihdunnassa. Unen merkitys on tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä nousemassa entistä tärkeämmäksi.

Yksi tärkeimmistä avaimista parempaan ja pidempään uneen on ehdottomasti unen arvostaminen. Kun unta oppii arvostamaan sen ansaitsemalla tavalla, ovat kaikki laadukkaampaan ja pidempään unet tähtäävät taktiikat ja tekniikat helpompi omaksua osaksi omia rutiineja. Unen arvostuksen lisääminen kaikkien suomalaisten keskuudessa on myös ensi kertaa järjestettävän unen SM-kisojen tärkein tavoite!

Kisoissa kahdeksalla kilpailijalla on kahdeksan tuntia aikaa nukkua Suomen parasta unta Radisson Blu Seasidessa 20.–21.4. välisenä yönä. Osallistumalla tapahtumaan pääset seuraamaan kilpailijoiden valmistautumista yöpuulle ja heräämistä seuraavana aamuna Facebook-livestreamissa. Tapahtumasivulla voit myös voittaa upeita palkintoja mm. Familonin tyynyjä ja Firstbeat-hyvinvointianalyysin. Näytämme tietysti livenä myös, kun unen suomenmestari 2017 valitaan!

Yksi Elämä on mukana järjestämässä Unen SM-kisoja. Seuraajamme äänestivät kisaan mukaan henkilön, jolle tieto laadukkaammasta unesta on erityisen tärkeää.

Paranna sinäkin untasi ja osallistu Yksi elämä unihaasteeseen

Lue lisää unen merkityksestä hyvinvoinnillesi

Näillä vinkeillä unirytmistä kiinni

Testaa millainen herääjä sinä olet. Aamunvirkku vai unikeko?