Kuntoutus ja terveyden edistäminen vaatii puhetta rahasta

Kuntoutus ja terveyden edistäminen vaatii puhetta rahasta

KIRJOITETTU 9.12.2016
Joukko päättäjiä, terveysasiantuntijoita ja innostuneita kansalaisia kokoontui 18.11. eduskunnan Pikkuparlamenttiin Puhutaan rahasta – faktaa ja ratkaisuja kuntoutuksesta ja terveyden edistämisestä -seminaariin. Keskustelussa nostettiin esille, että kuntoutus on kuin "lottovoitto" ja se täytyy aloittaa mahdollisimman aikaisin. Mutta miksi näin ei sitten aina käy?

Kyse on rahasta. Ja siitä on rohkeasti puhuttava, koska sitä päätöksenteko myös vaatii, Aivoliiton toiminnanjohtaja Tiina Viljanen sanoi avauspuheenvuorossaan. Neurologian erikoislääkäri Mika Koskinen muistutti, että samalla elämäntapojen muutos peräänkuuluttaa etunenässä sitä, että terveellisiä elämäntapoja muistetaan pitää jatkuvasti yllä.

Hyvä ja toimiva kuntoutus ei vaadi suuria investointeja, mutta riittämätön ja myöhään aloitettu kuntoutus käy kalliiksi. Säästäminen väärästä kohdasta viivästyttää nykyisellään kuntoutukseen pääsyä. Ironista kyllä, tämä säästäminen itse asiassa lisää kustannuksia, kun yhä useampi työkykyinen ei pääsekään palaamaan täysin kiinni arkeen. Kuntouttaminen pitäisi aloittaa nopeasti, mutta usein se viivästyy jopa kuukausia.

Seminaariin osallistui kuuden eduskuntapuolueen kansanedustajia, jotka puheenvuoroissaan nostivat esiin lukuisia tärkeitä näkökohtia paremmin toimivan kuntoutuksen ja terveydenedistämisen mahdollistamiseksi. Alustuksissa ja keskustelussa oli toki erilaisia painotuksia, mutta yleisesti kaikki seminaariin osallistuneet kansanedustajat jakoivat käsityksen toimivan kuntoutuksen ja terveydenedistämisen merkittävyydestä. Seminaaria emännöi eduskunnan AVH-ryhmän puheenjohtaja Anneli Kiljunen (sd.) ja paneeliin osallistuivat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Antti Rantakangas (kesk.), Vesa-Matti Saarakkala (ps.) ja Sari Tanus (kd.).

Seminaarissa nostettiin esille useita positiivisia kehityskaaria ja valoisia tulevaisuudenkuvia. Yhteinen lopputulema oli, että terveyden edistäminen kuntoutuksella on välttämätöntä ja sillä on mahdollista saada aikaan säästöjä. Seuraava askel onkin muuttaa tämä tahtotila näkymään todeksi myös valtion ja kuntien budjeteissa.