Lokakuussa on aikuisten vuoro kerätä kaikki Pokémonit!

KIRJOITETTU 3.10.2016

Lokakuussa on aikuisten vuoro kerätä kaikki Pokémonit!

Pokémon GO on ilmainen mobiilipeli, joka toimii iOS- ja Android-laitteilla käyttäen puhelimen gps-signaalia ja kameraa. Pelissä olet pokémonkouluttaja, joka etsii, nappaa ja kouluttaa pokémoneja, eräänlaisia virtuaaliotuksia, joita voit kouluttajana hoitaa, ja jotka voivat kisata keskenään otteluissa.

Käytännössä pelaaminen hoituu kävelemällä ympäriinsä raikkaassa ulkoilmassa, ja seura tekee tästä vieläkin mukavampaa! Tässä aloittelijalle sopivat ohjeet, joiden avulla voit helposti lähteä etsimään lähialueesi pokémoneja!

1. Ladattuasi pelin sovelluskaupastasi kirjaudut sisään peliin joko Google-tililläsi tai Pokémon Trainer Clubin kautta, johon voit luoda omat tunnukset. Kirjautumisen jälkeen voit klikkailla itsesi professorin alkuspiikin läpi: uusi puhekupla ilmestyy, kun napautat näyttöäsi.

2. Seuraavaksi valitset pelihahmosi, jonka ulkonäköä voit halutessasi muokata. Pääset myös valitsemaan nimen hahmollesi, mikä saattaa osoittautua hankalaksi, sillä monet nimet ovat jo varattuja. Koita jotain persoonallista, löydät kyllä omasi!

3. Saat professorilta ensimmäisen pokémonisi, jonka voit valita näpäyttämällä sitä ruudulla näkyvien eri vaihtoehtojen joukosta. Näin puhelimeesi aukeaa kameran avulla todellisuutta ja pelimaailmaa yhdistelevä kuva, jossa pokémon näkyy aivan kuin se olisi edessäsi. Nappaat pokémonin poképallolla, joka sinun tulee heittää mahdollisimman lähelle pokémonia. Ota pallosta kiinni sormellasi ja pyyhkäise ruutua alareunasta ylöspäin. Nappaaminen onnistuu parhaiten, kun odotat pokémonin ympärillä olevan renkaan pienentymistä ennen pallon heittämistä. Alku voi tuntua hankalalta, mutta älä luovuta - oikean heittotyylin opit kokeilemalla! Pokémon saattaa myös karata pallosta, vaikka heitto onnistuikin, eikä tällöin auta muu kuin yrittää uudelleen.

4. Pokémonien etsiminen on helppoa ja hauskaa. Parhaiten pokémoneja löytyy esim. puistoista ja muilta julkisilta paikoilta, kuten vaikkapa kauppakeskuksista. Kartalle voi ilmestyä vihreitä leijailevia lehtiä merkkinä sitä, että alueella saattaa liikkua pokémon. Vaaleanpunainen lehtisade taas on varma merkki lähellä lymyävästä pokémonista, joten kävelylenkillä kannattaa tähdätä näille paikoille. Voit käännellä näytöllä olevaa karttaa osoittamalla puhelimellasi eri suuntiin, tämä helpottaa pokémon-kävelyn reittisuunnittelua!

5. Huomaat kartalla sinisiä tolppia, joiden päällä leijuu kuutio. Nämä ovat pokéstopeja, joilla käyminen on tärkeää pelissä etenemisen kannalta. Täältä saat nimittäin mm. pokémonien nappaamisessa tarvitsemiasi poképalloja. Pokéstop muuttuu pyöriväksi himmeliksi lähestyessäsi sitä, ja saat himmelin pyörimään nopeammin napauttamalla sitä. Näin ruudullesi ilmestyy lisää poképalloja, lääkkeitä pokémoniesi hoitamiseen sekä muita tarpeellisia välineitä, jotka sinun tulee napata näpäyttämällä kutakin esinettä. Pokéstopit ovat yleensä ympäristösi "maamerkkejä", kuten keskustan patsas, lammen laituri jne. Pokéstopilta voit saada myös pokémonin munan, josta kuoriutuu uusi pokémon käveltyäsi tarpeeksi pitkään! Kuoriutuminen voi viedä 2, 5 tai 10 kilometriä kävelyä. Vierailusi jälkeen pokéstop muuttuu vaaleanpunaiseksi, eikä sitä voi hetkeen pyöräyttää uudestaan. Aika edetä seuraavalle pokéstopille!  Peliä voi hyvin pelata pokémonien nappaamiseen ja pokéstopien kiertämiseen keskittyen, mutta mikäli kaipaat lisähaasteita, voit suunnata pokégymeille ottelemaan.

6. Isommat tolpat kartalla ovat pokégymejä, eli -saleja. Niissä voit halutessasi treenata pokémonejasi ja kilpailla muita pokémoneja vastaan. Sali on aina yhden tiimin hallussa kerrallaan, ja sen voi voittaa omalle tiimilleen voittamalla vastustajatiimin kaikki pokémonit ottelussa. Väritiimejä on kolme, ja kukin pelaaja valitsee oman tiiminsä edettyään pelissä tasolle viisi. Pelistä nauttiminen ei kuitenkaan edellytä saleilla ottelemista, vaan voit halutessasi pitäytyä pokémonien nappaamisessa!

Taustaa

  • Helsinkiläinen Jarmo Pulkkinen, 41, keräsi ensimmäisenä suomalaisena kaikki saatavilla olevat 142 pokémonia kesälomansa aikana
  • Käveli joka päivä tunteja, keskimäärin 8 h päivässä (välillä muutaman tunnin, parhaimmillaan 12 h)
  • Parhaana päivänä käveli 38 km Lauttasaaressa


Terveysvaikutuksista:

Iltalehti: Plussat ja miinukset - näin hittipeli Pokémon Go voi vaikuttaa terveyteen

Kokemuksia:

Lue pelaajan kokemuksia Pokémon GO:sta Sydän.fi -verkkolehdestä