Palkittu lähihoitaja kannusti iloiseen opiskeluun

KIRJOITETTU 22.12.2020

Palkittu lähihoitaja kannusti iloiseen opiskeluun

Yksi elämä -terveystalkoot on palkinnut keväisin ja syksyisin terveystiedon kirjoittaneita ylioppilaita ja valmistuvia lähihoitajia. Ympäri Suomea on etsitty iloisia yllättäjiä ja muiden kannustajia. Yksi palkituista on marraskuussa lähihoitajaksi valmistunut Piia Hatanpää Alavudelta.

Piia Hatanpää on opiskellut Sedu-koulutuskuntayhtymän Ähtärin kampuksella kahdeksanhenkisessä aikuisopiskelijoiden ryhmässä. Kun ryhmää opettanut Tiina Kivinummi oli lukenut palkinnon kriteerit, hän ajatteli välittömästi Piiaa.

"Piia on ollut ryhmän kokoava voima ja huolehtinut tiedotuksesta esimerkiksi whatsupin kautta, kun ryhmä on ollut pitkiäkin aikoja työpaikoilla oppimisen jaksoilla, poissa normaalista kouluympäristöstä. Hän on kannustava ja iloinen ihminen", Tiina kuvailee.

"Minulla oli niin aktiivinen ryhmä, josta huokui toisista välittämisen meininki", hän kiittelee.

Terveyden edistäminen on Tiinan ja hänen opettajakollegansa työssä vahvasti mukana. "Olemme järjestäneet terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tapahtumia ja liikuntatuokioita, joissa opiskelijat ovat antaneet ohjausta ja neuvontaa."

Tänä syksynä valmistunut ryhmä on ollut Tiinan mukaan erityisen aktiivinen järjestämään eri-ikäisille ihmisille, esimerkiksi omaishoitajille, terveyden edistämiseen, liikuntaan ja ravitsemukseen liittyvää tukea.

Piia opiskelutovereineen kunnostautui viime keväänä myös koronatalkoissa. He olivat osa soittorinkiä, joka soitti neljän kunnan alueella niille yli 70-vuotiaille, jotka eivät olleet minkään palvelun piirissä. Näitä ikäihmisiä Alavudella, Kuortaneella, Soinissa ja Ähtärissä on yli 3 000.

"Osalle soitto saattoi olla ainoa kontakti sen päivän tai jopa viikonkin aikana. Joukossa oli jopa yli 90-vuotiaita pirteitä ihmisiä, jotka pärjäävät hyvin kotona – tekevät pihatöitä ja vaihtavat autonrenkaita", Piia kuvailee.

Piia (30) on aiemmin työskennellyt henkilökohtaisena avustajana. Lähihoitajaopinnot tulivat ajankohtaisiksi, kun hänen lapsistaan nuorempi oli reilun vuoden ikäinen. "Ensin jännitin, miten opiskelu lasten kanssa onnistuu, mutta oma tukiverkon avulla olen saanut luettua tentteihin", Piia kertoo.

"Meillä oli niin mahtava porukka, kuin perhe. Vaikka olimme erilaisissa elämäntilanteissa ja ikähaitari 25-vuotiaista yli 50-vuotiaisiin, olimme samahenkisiä, Meillä oli omat jutut ja hieno huumorintaju, Piia iloitsee.

Myös Yksi elämä -tunnuspalkinto ilahdutti. "Palkinto tuntuu tietysti hyvältä. Se antaa tunnustusta yhdessä tekemisen ilolle", kertoo Piia.

Yksi elämä -terveystalkoot on yhdessä opettajien kanssa etsinyt iloisia yllättäjiä ja muiden kannustajia. Valmistuneet palkitaan kunniakirjalla ja suomalaisella designlahjalla, Alvar Aalto 100 vuotta -lahjaesinekilpailusta tutulla puisella pannunalusella, jonka on suunnitellut Jani Martikainen. Yhteistyössä on mukana Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer.

Lue lisää: Yksi elämä -terveystalkoot palkitsi lähihoitajia ja ylioppilaita