Palkittu ylioppilas: Terveystiedosta oppia omaan elämään

KIRJOITETTU 22.12.2020

Palkittu ylioppilas: Terveystiedosta oppia omaan elämään

Yksi elämä -terveystalkoot on jo useana vuonna palkinnut terveystiedon kirjoittaneita ylioppilaita. Yksi tunnustuksen saaneista on Siilinjärven lukiosta kirjoittanut Heidi Vesalo.

"Heidi on aidosti kiinnostunut oppimaan uusia asioita. Terveystiedon opinnoissa hän oli aktiivinen keskustelun ylläpitäjä, kysyi rohkeasti ja kertoi myös oman mielipiteensä", perustelee liikunnan ja terveystiedon opettaja Ella Riekkinen.

Heidi kokee saaneensa terveystiedosta hyödyllistä tietoa siitä, miten voi ylläpitää omaa hyvinvointiaan ja jaksamistaan. "Kun elää aktiivisesti, niin osaa suhteuttaa ravinnon ja levon oikein. Kiinnostavaa on myös saada tietoa siitä, miten voi itse vaikuttaa esimerkiksi kansantautien ennaltaehkäisyyn", kertoo Heidi.

Siilinjärven lukion opiskelija voi sisällyttää oman lajinsa urheiluopintoja lukion opintoihin, jos on tullut hyväksytyksi urheiluakatemiaan. Akatemialajeina Siilinjärvellä ovat pesäpallo, jääkiekko ja jalkapallo. Suomensarjassa pesäpalloa pelaava Heidi käytti hyväkseen tätä mahdollisuutta täydentää omaa treenaamistaan koulunkäynnin yhteydessä.

Terveystietoa opiskelevat ovat opintomenestykseltään ja tavoitteiltaan monipuolinen joukko. Mukana on akatemiaurheilijoita ja yleisesti omasta terveydestään kiinnostuneita sukupuolesta riippumatta.

Opintojen edetessä terveystiedossa kiinnostavat Ellan mukaan elintapojen lisäksi erityisesti ajanhallinta- ja stressinhallintakeinot koulu-uupumisen ehkäisemiseksi. "Syventävällä kakkoskurssilla on paljon sellaisia aiheita, joita voi liittää nuoren elämään, kuten ilmastonmuutos ja ympäristöterveys, mielenterveys ja seksuaaliterveys. Tällä kurssilla saa aikaiseksi hyviä keskusteluja", Ella kiittelee.

Siilinjärven lukiossa terveystieto kiinnostaa opiskelijoita, mikä näkyy sekä kurssien että kirjoittajien määrässä. "Monet [terveystiedon opettajat] ovat tuskailleet, että kirjoittajat ovat vähentyneet pääsykoeuudistusten myötä. Meidän oppilaitoksessamme pysyvää vähentymistä ei ole tapahtunut", Ella kertoo.

Heidin mielestä terveystieto on keskusteleva, yhteisöllinen ja yleissivistävä aine, joka opettaa analysoimaan itseänsä terveyskäyttäytymisensä avulla. Yleispätevälle ravitsemustiedolle Heidi olisi halunnut jopa enemmän tilaa. "Meidän suvussa on ylipainoisuutta. Hyvä oppia tietämään, miten siihen voi vaikuttaa jo alkutaipaleella", Heidi mainitsee.

Terveystiedon suosion Siilinjärven lukiossa Heidi arvioi johtuvan siitä, että omaa sukupolvea kiinnostaa yhä enemmän, miten voi edistää omaa terveyttään ja ylläpitää hyvinvointiaan. "Jokaisen kannattaisi käydä nämä kurssit. Vaikka jatko-opintoja varten niitä ei tarvitsisi, itselle saatava hyöty on sen arvoista", Heidi painottaa.

Terveystieto oli aiemmin suosituin reaaliaine ylioppilaskirjoituksissa. Kirjoitusten vaikeutuminen ja korkeakoulujen pääsykoeuudistus ovat vähentäneet aineen suosiota. Liikunnan ja terveystiedon opettajat kannustavat terveystiedon opintoihin videolla, jossa entiset lukiolaiset kertovat aineen hyödyistä muihin opintoihin ja omalle hyvinvoinnille. Miksi opiskella terveystietoa lukiossa?

Yksi elämä -terveystalkoot palkitsi vuonna 2020 yhteensä 217  valmistunutta lähihoitajaa ja terbveystiedon kirjoittanutta ylioppilasta. Palkinnot jaettiin tällä kertaa jo seitsemäntenä vuonna peräkkäin. Ylioppilaiden ja lähihoitajien palkitsemisessa ovat yhdessä Yksi elämän kanssa olleet mukana Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat Liito ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer.

Lue lisää: Yksi elämä -terveystalkoot palkitsi lähihoitajia ja ylioppilaita