Puhutaan rahasta ja hyvinvointikunnista -webinaari 17.2.2021

KIRJOITETTU 22.1.2021

Puhutaan rahasta ja hyvinvointikunnista -webinaari 17.2.2021

Yksi elämä -järjestöjen näkemys on, että tulevaisuus on niiden kuntien, jotka oivaltavat, että jokainen päätös on terveyspäätös. Webinaarissa kuultiin esimerkkejä hyvinvointia lisäävistä toimista kunnissa ja keskustellaan kuntien merkityksestä hyvinvoinnin ja terveyden tuottajina.

Suuri osa kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavista päätöksistä tehdään myös vastaisuudessa kunnissa, lähellä ihmistä. Se, kuinka näkemyksellisiä ja valistuneita hyvinvointipäätöksiä kuntapäättäjät tekevät, ratkaisee kunnan tulevaisuuden menestyvänä, vetovoimaisena, hyvän elämän hyvinvointikuntana tai näivettyvänä kriisikuntana.

Yksi elämä -järjestöjen näkemys on, että tulevaisuus on niiden kuntien, jotka oivaltavat, että jokainen päätös on terveyspäätös. Kuntavaaleissa keväällä 2021 haluamme luoda keskustelua hyvinvointikunnista.

Hyvinvointikunnan voimavarana ovat hyvinvoivat kuntalaiset. Webinaarissa kuultiin esimerkkejä hyvinvointia lisäävistä toimista kunnissa ja keskustellaan kuntien merkityksestä hyvinvoinnin ja terveyden tuottajina.

Webinaariin kutsuttiin päättäjiä, sote- ja hyte-alan ammattilaisia, kuntavaikuttajia, järjestöjen edustajia, kuntalaisia.

Tallenteet puheenvuoroista ja keskustelusta katsottavissa Yksi elämän YouTube-kanavan Puhutaan rahasta ja hyvinvointikunnista -soittolistalla.

 

OHJELMA 17.2.2021 KLO 8–10

8.00  KRIISIKUNTA VAI HYVINVOINTIKUNTA – Miksi hyvinvointiin pitää panostaa juuri nyt?

Tilaisuuden aloittaa ja keskustelun fokuksen asettaa Tuija Brax, pääsihteeri, Suomen Sydänliitto

 

8.10   Kunnissa syntyy hyvinvointia!  – Esimerkkejä terveyttä ja hyvinvointia tuottavista toimintamalleista.

Kulttuuri edistää terveyttä
Hyvinvointia edistetään kokonaisvaltaisesti. Pieksämäki on saanut THL:n tunnustuksen kuntalaisten terveyttä edistävästä kulttuuritoiminnasta. Päivi Majoinen, kulttuurijohtaja, Pieksämäki.

Liikunta ja lähiluonto luovat hyvinvointia
Mitkä keinot kunnalla on vaikuttaa kuntalaisten arjen liikkumiseen? Miten tiivistyvässä kaupunkirakenteessa saadaan luonto huomioitua kuntalaisten hyvinvointia tuottavana tekijänä? Marianne Uppa, suunnittelija, Espoon liikunta- ja nuorisopalvelut.

Järjestöt kumppanina hyvinvointikunnassa – Esimerkki Pirkanmaalta
Miten rakennetaan järjestöystävällinen kunta, joka ymmärtää (sote)järjestöjen arvon hyvinvointia tuottavina toimijoina? Maija Mäkinen, hyvinvointikoordinaattori, Kangasala

Terveyttä terveellisellä ravitsemuksella: Sydänmerkki ruokapalvelun näkökulmasta
Kotkassa kuntalaisten hyvinvointia on tuettu Sydänmerkkiruualla jo vuosia. Miksi ja miten tämä saatiin aikaan? Anu Mikkola, ravitsemussuunnittelija, Kymijoen ravintopalvelut
 

9.10    KOMMENTTIPUHEENVUOROJA: Näin tehdään hyvinvointikuntia

Mia Laiho, kansanedustaja, Aki Lindén, kansanedustaja, Tytti Määttä, Kuhmon kaupunginjohtaja, Anne-Mari Jussila,Tampereen kaupunginvaltuutettu, Ville Nieminen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisen asiantuntija, Kuntaliitto

 

9.45    Keskustelua ja tilaisuuden päätös
 

 

Puhutaan rahasta ja hyvinvointikunnista -webinaarin ohjelma (pdf)