Puhutaan rahasta: Terveyteen panostaminen edistää hyvinvointia ja työkykyä

KIRJOITETTU 27.11.2020

Puhutaan rahasta: Terveyteen panostaminen edistää hyvinvointia ja työkykyä

Yksi elämä -terveystalkoiden Puhutaan rahasta -seminaari keskittyi marraskuussa keinoihin nostaa työllisyysastetta suomalaisten työkykyä parantamalla.

"Olemme jo pitkään puhuneet, että väestön hyvinvointiin panostaminen on itsensä takaisin maksava investointi", kertoi Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakka tällä kertaa webinaarina järjestetyn tilaisuuden avauksessa. Juvakka toimii Yksi elämä -verkoston puheenjohtajana.

Katso Janne Juvakan puheenvuoro

Erityisesti kuntapäättäjien käyttöön Yksi elämä on kerännyt konkreettisia esimerkkejä toimista, joilla voidaan parantaa suomalaisten terveyttä ja vähentää menoja (yksielama.fi/paattajille).

Webinaarin alustuksissa nostettiin esille mielenterveys, aivotyö sekä työkykyä uhkaavat epäterveelliset elintavat.

Mielenterveyden häiriöiden vuoksi menetetyn työpanoksen arvo Suomessa on 2,1–2,5 miljardia euroa. Erityisasiantuntija Jaana Vastamäki sosiaali- ja terveysministeriöstä muistutti, että keinoja mielenterveyden tukemiseen työelämässä löytyy. Arkikäytännöt liikunnasta työvuorosuunnitteluun koskevat koko työyhteisöä. Hyväksi havaittuja välineitä työhön palaajan tueksi ovat esimerkiksi osasairauspäiväraha ja työn muokkaus.

"Mielenterveyteen investoiminen kannattaa erityisesti silloin, kun panostukset tehdään riittävän varhain", Vastamäki arvioi.

Katso Jaana Vastamäen puheenvuoro

Työterveyslaitoksen tutkimuspäällikkö Virpi Kalakoski muistutti omassa puheenvuorossaan, että aivotyöstä palautuminen on työkyvyn kulmakiviä.  "Kun työssä ei ole turhaa kitkaa ja kuormaa, työ sujuu ja tuottaa tulosta. Silloin ihminenkin voi hyvin."

"Kun kognitiivinen ergonomia on kunnossa, vaatimukset ovat ihmisen mittaisia. Asiat on helppo huomata, muistikuorma on kohtuullinen, asiat pysyvät mielessä, ymmärtäminen ja kommunikointi onnistuvat, oppiminen on vaivatonta ja päätöksenteko sujuu", Kalakoski kuvaili.

Katso Virpi Kalakosken puheenvuoro

Työkykyä uhkaavista epäterveellisistä elintavoista ja lihavuudesta puhunut professori Tea Lallukka painotti unettomuuden ja liikunnan yhteisvaikutuksia. "Hyvää fyysistä toimintakykyä selittävät elintavat: hyvälaatuinen uni, normaali paino ja tupakoimattomuus."

Katso Tea Lallukan puheenvuoro

Kommenttipuheenvuorot:

Eduskunnan Yksi elämä -verkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa

Erityisasiantuntija Patrik Tötterman, työ- ja elinkeinoministeriö

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko

Eduskunnan varapuhemies Antti Rinne

Webinaarin keskusteluosio

Päätössanat (Janne Juvakka)

Kaikki tallenteet on julkaistu YouTubessa Yksi elämä -kanavalla omalla soittolistallaan.

Kuvassa webinaarin juontajat, asiantuntijalääkäri Meri Larivaara MIELI ry:stä ja viestintäsuunnittelija Liisa Koivula Aivoliitosta sekä webinaarin tallentamisesta vastanneen Flik'inTimo Nässi ja Mika Puska (kuva: Compic/Kimmo Brandt).