Taantuma uhkaa terveyttäkin - yhteisöllisyys auttaa tukalassa tilanteessa

Taantuma uhkaa terveyttäkin - yhteisöllisyys auttaa tukalassa tilanteessa

KIRJOITTANUT Yksi elämä
- 1.10.2015 -
Yhteiskunnallinen tilanne on Suomessa huolestuttava. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli elokuun lopussa jo 350 000 työtöntä työnhakijaa. Se on 27 000 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Merkkejä paremmasta kehityksestä ei ole näköpiirissä. Pitkittyneellä työttömyydellä on usein kielteinen yhteys myös hyvinvointiin ja terveyteen, vaikka aikaa itsensä hoitamiselle olisikin yllin kyllin. Näköalaton elämäntilanne voi heikentää elämänhallintaa ja motivaatiota panostaa hyvinvointiin ja terveyteen.
On paikallaan toivoa, että selviämme tämänhetkisestä taloudellista taantumasta ilman, että 1990-luvun laman seuraukset eli massiivinen työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys toistuvat.
 
Sosiaaliset suhteet auttavat elämän haavoittaessa
 
Työttömyys ei toki välttämättä vie pohjaa elämänlaadulta. Tutkimusten mukaan selviämistä edesauttaa, jos panostaa perheeseen, ystäviin ja mm. yhdistystoimintaan.
 
Ihminen tunnetusti tarvitsee elämäntilanteesta riippumatta kokemusta kuulua johonkin; yhteisön, joka kannattelee ja tukee varsinkin silloin, kun elämä haavoittaa tai kolhaisee, vaikkapa sairauden, kuten diabeteksen johdosta. Tärkeitä tällöin ovat mm. erilaiset vertaisryhmät, liikuntaryhmät, perhe ja suku.
 
Lue Diabetesliiton toiminnanjohtajan Janne Juvakan koko blogi Diabetesliiton Blogikirjasta.