Terveys tärkein motivaattori, toteaa Marko, -100 kiloa

KIRJOITETTU 29.2.2016

Terveys tärkein motivaattori, toteaa Marko, -100 kiloa

Marko Maunumäki on onnistunut tekemään elämäntapamuutoksen, josta moni unelmoi. Hän on tiputtanut painoa 100 kiloa kolmen vuoden aikana, vaatekoosta 9XL L:ään. Terveys on ollut Markolle tärkeä motiivi. Motivaation merkitystä ei voi liikaa korostaa.

 Mennään läpi harmaan kiven, toteaa Marko ja korostaa, että toisen henkilön, esimerkiksi lääkärin,  kehoitus laihduttaa nostattaa vain vastakarvaa. Hänen mukaansa motivaatio elintapamuutokseen täytyy ehdottomasti lähteä itsestä, missään nimessä sitä ei saa tuputtaa.

– Olen ollut lapsesta asti pyöreä, joten olin tottunut ajatukseen, lihavuus on minulle annettu tosiasia. Siitä huolimatta olen harrastanut kuntoilua, painon ollessa korkea kävin salilla, hän kertoo.  Elin onnettomassa avioliitossa pitkään, ja purin suruani syömiseen, toteaa 40-vuotias Marko.

Oma motivaatio ydinasia

Markon oma motivaatio syttyi, kun vaaka näytti erroria painon ylittäessä 180 kiloa. Hän päätti, että haluaa laihtua. Päätöksen taustalla oli arjen vaikeus, haasteet pukeutumisessa ja työtehtävien suorittamisessa.

Marko kertoi päätöksestään – 100 kilon painonpudotus – kavereille. Päätöksen julkisuus on ollut motivaatiota ylläpitävä. Terveys, mahdollisuus liikkua luonnossa ja matkustella olivat vahvoja motivaatiotekijöitä. Normaali keho on antanut hänelle myös kosolti itseluottamusta, ja ihmissuhteiden solmiminen on helpompaa.

Marko aloitti ison urakkansa ENE (VLCD)-tuotteiden avulla. Erittäin niukka energinen dieetti sisältää alle 800 kcal päivässä, mutta kuitenkin riittävästi proteiinia, pehmeitä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka turvaavat aluksi välttämättömien ravintoaineiden saannin. Tuotteita on markkinoilla useita, Marko käytti Slanka-tuotteita. Hänen tukenaan on ollut Slanka-valmentaja, Jari Leino, joka on myös hieroja. Marko tapaa Jaria edelleen kerran kuukaudessa.

– Omaiseni ovat olleet aina hoikkia. Veli ja äiti ovat tukeneet, samoin työkaverit ovat olleet todella positiivia. Sama tukihenkilö on ollut laihdutuksessa koko ajan mukana, kertoo Marko.

– Olen antanut edelleen vertaistukea omille kavereilleni, haluan jakaa onnistumiseni muille. Olen saanut omalla esimerkillään muita laihduttamaan. Motivaatio kohdilleen, tulokset palkitsee, summaa Marko.

Ruokatottumukset uusiksi

Marko opetteli uudet ruokailutottumukset pikkuhiljaa. Hän lisäsi ruokavalioonsa proteiininlähteeksi kalaa ja kanaa, hyvälaatuisia kasvirasvoja ja kasviksia. Marko jätti vaaleat höttöhiilarit kokonaan pois, samoin virvoitusjuomat ja vähensi myös alkoholin käytön minimiin. 

Toinen iso muutos oli annoskoko.  

– Vaihdoin lautasen pienempään, mutta syön päivittäin säännöllisesti 34 kertaa. Herkut kuuluvat toisinaan elämään. Karkit olen vaihtanut suklaaseen.

Marko painottaa ruoan laatua ja hyvää makua.  Nautiskelu ja makujen etsintä ovat Markolle tärkeitä. Kun ateriakoko ja -rytmi on kohdillaan, mahtuu ruokavalioon herkkuhetki silloin tällöin.

– Käytän ruoanvalmistuksessa kermaa ja voita. Luomuruisleipä ja kylmäsavulohi ovat herkkujen juhlaa, hän kertoo.  Markon mukaan herkuttelu on niin tärkeää, että hänen pitää välillä patistella itseään siihen, totuttuaan kurinalaiseen elämään.

Markon projekti kesti noin kolme vuotta. Matkan varrella on ollut haasteita, mm. oman isän kuolema. Vaikka projektiin tuli välivuosi, Marko selätti vaikeudet ja jatkoi elintapamuutoksen tiellä. Laihdutusyrityksiä oli ollut jo aiemminkin, mm. Painonvartijoiden ja terveydenhuollon avulla, mutta motivaatio ei tuolloin ollut vielä täysin kohdallaan.

Liikunnasta virtaa

Liikunta on muodostunut Markolla säännölliseksi osaksi arkea. Hän pyöräilee töihin, vapaa aikana rentoa lenkkeilyä. Painonhallinnan tukena liikunta on tärkeä, mutta ennen kaikkea siitä saa virtaa ja fantastisen olon.  Aineenvaihduntaa tukee liikunnan lisäksi Markon mukaan mausteet, kuten inkivääri, chili ja kaneli. Mausteiden avulla voi myös suolan käyttöä vähentää.

Marko on ollut kokoa ajan lääkärin seurannassa. Kohtuuvauhtinen laihdutus on helpottanut kehon muutoksia. Kokonaiskolesteroli on pudonnut, ja on 3,5 erityisesti ns. huono kolesteroli eli LDL on laskenut. – Käyn säännöllisesti kehoanalyysissä, jossa seurataan, että lihasmassani pysyy, toteaa Marko.

Elintapamuutos on tie pysyvään painonhallintaan

Markolle oli ehdotettu laihdutusleikkausta, mutta hän ei nähnyt sitä vaihtoehtona. Leikkauksissa on aina riskit.

– Vain pysyvillä elintapamuutoksilla voi onnistua. Jos niitä ei opi, palaavat laihdutetut kilot takuuvarmasti. Näin kävi  eräälle laihdutusleikatulle tuttavalleni, Marko toteaa.

– Kaikki lähtee sydämestä, omasta päätöksestä, sinnikkyydestä ja iloisesta elämänasenteesta.

Markon lempiruokia ovat olleet pastaruoat, kuten makaronilaatikko ja lasagne. Näistä hän on luopunut lähes kokonaan, kuten myös grilliruoista, karkeista ja limusta.

– Chipsit ei enää  maistu, kertoo Marko

Mikä palkitsee elintapamuutoksessa?

– Olen löytänyt myös sen oman rakkaan ja itsetunto on noussut tuhansia prosentteja, jonka vuoksi sosiaalisten suhteiden solmiminen on helpompaa. Toisaalta huomaan, että myös vastapuolen suhtautuminen on erilaista, summaa Marko.

– Voin myös nykyään ostaa sellaisia vaatteita, mitä haluan. Shoppailu on jopa nautinto ja vaatteet löytyvät kotikaupungista. Keho ei rajoita pukeutumista. Olen saanut elämäniloni takaisin.

– Nykyään voin matkustella ja liikkua luonnossa, josta olen aina tykännyt, täydentää Marko muutoksesta saamiaan asioita. Suunnitelmissa on mm. patikointia Lapissa. Palkitsin itseäni onnistumisesta Barcelonan matkalla. Elämän laatu on noussut valtavasti, iloitsee Marko.

– Laihtumisen myötä mm. kuorsaaminen on loppunut, ja nukun nykyään sikeästi kuin pieni lapsi, hän toteaa tyytyväisenä.

Laihtuminen on avannut uusia ovia: työssä pystyy liikkumaan ketterämmin, mikä auttaa päivittäisessä työssä. Itsevarmuus on kasvanut erityisesti tehtävissä, joissa tarvitaan fysiikkaa.

– Minua jopa pelotti aiemmin tietyt suoritteet, kertoo Marko.

Huomio annoskokoon ja elintapoihin

Marko korostaa annoskokoa ylipainon synnyssä.

– Aiemmin söin 1–2 kertaa päivässä mättöannoksen. Nyt ateriarytminä minulla 3–4 ateriaa päivässä. Lautaskokoni on vaihtunut kahvilautaseen. Kun verensokeri pysyy tasaisena, niin nälkääkään ei ole. Hiilihydraatit tekevät piikin verensokeriin, samoin alkoholi lisää ruokahalua, kertoo Marko kokemuksistaan.

Uusi keho on henkisesti isompi juttu kuin fyysinen muutos.

– Valitsen usein edelleen kaupasta liian isoja vaatteita sovitukseen. Peilistä ei omaa hoikistunutta olemusta tunnista, vaan saattaa jopa säikähtää ja katsoa kukas komea mies siinä menikään. Itselle on hyvä antaa aikaa uudenkokoisen kehon henkiseen hahmottamiseen. Myös itsetunto kasvaa ja eheytyy.

– Päämäärä on pidettävä kirkkaana, mikään ei tule ilmaiseksi, toteaa Marko.

Mahdottomia asioita ei ole

Markon avainsanat ovat stressitön elämä, ruokavalio, liikunta ja sosiaaliset suhteet. Motivaation syntyminen on vaikeaa, muttei mahdotonta.

Markon mukaan kaikkiin, jopa mahdottomalta tuntuviin tilanteisiin on olemassa konstit. Hänelle henkilökohtainen usko Jumalaan on elämän kulmakivi. Hän saa uskosta täydellisen rauhan ja vapauden.

– Elämässä ei ole mahdottomia tilanteita, toteaa Marko.

 

Kirjoittaja: Leena Nieminen

Lisätietoa elintapamuutoksista voit lukea PieniPäätösPäivässä -verkkosivuilta.

Artikkelin PDF