Terveysehdokkaiden vaalikone avattu: jo yli 1000 kuntavaaliehdokasta mukana

KIRJOITETTU 14.3.2021

Terveysehdokkaiden vaalikone avattu: jo yli 1000 kuntavaaliehdokasta mukana

Yksi elämä -verkoston teettämän kyselyn mukaan äänestäjät arvostavat terveyttä aiempaa enemmän. Terveysehdokas.fi-vaalikoneessa kuntavaaliehdokkailla on tilaisuus kertoa, mihin terveystekoihin he kuntapäättäjinä sitoutuvat.

Yksi elämä -verkosto on avannut Terveysehdokas.fi-vaalikoneen. Tässä terveyden edistämisen vaalikoneessa kuntavaaliehdokkailla on tilaisuus kertoa, mihin terveystekoihin he kuntapäättäjinä sitoutuvat.

Ehdokkaiden palvelussa antamat lupaukset pohjautuvat esimerkkeihin terveysinvestoinneista ja niiden taloudellisista vaikutuksista. Vastaustensa perusteella kukin ehdokas saa 1–5 tähteä.

Merkittävistä kansanterveysjärjestöistä koostuvan Yksi elämä -verkoston teettämän kyselyn mukaan äänestäjät arvostavat nyt terveyttä aiempaa enemmän.

Lokakuussa 2020 tehdyssä kyselytutkimuksessa 62 prosenttia vastaajista odotti kuntavaaliehdokkaalta terveysasioiden edistämistä, kun marraskuussa 2016 vastaava osuus oli 53 prosenttia. Kummassakin kyselyssä reilu neljännes (29 prosenttia vuonna 2020 ja 28 prosenttia vuonna 2016) vastaajista odotti kuntavaaliehdokkaansa edistävän terveysasioita silloinkin, kun kustannukset ovat säästöjä suuremmat. Kyselyt*) on toteuttanut YouGov Finland.

Terveysehdokkaan vaalikoneen voi täyttää 25.5. asti osoitteessa Terveysehdokas.fi/ehdokkaalle. Tähän mennessä jo 1 000 kuntavaaliehdokasta on tehnyt vaalikoneeseen profiilin. Äänestäjät voivat etsiä vaalikoneesta helposti ja nopeasti mieleisen terveysehdokkaan vaalipäivään saakka.

*) Tutkimusten kohderyhmään kuuluivat 18–74-vuotiaat suomalaiset. Kokonaistuloksissa (N=1005/2020 ja N=1006/2016) keskimääräinen virhemarginaali on ±2,8%-yksikköä suuntaansa.

Yksi elämän tavoitteena on terveempi Suomi. Aivoliiton, Diabetesliiton, Filhan, Hengitysliiton, MIELI Suomen Mielenterveys ry:n, Sydänliiton ja Syöpäjärjestöjen yhteiset terveystalkoot edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia läpi elämän. Duodecim on mukana asiantuntijatahona. Tutustu Yksi elämä -verkoston kuntavaalitavoitteisiin.