Terveysviestin vieminen on yhteinen asia

KIRJOITETTU 24.5.2018

Terveysviestin vieminen on yhteinen asia

Yksi elämä -terveystalkoissa on parasta se, että kuka tahansa voi viedä terveysviestiä eteenpäin. Esimerkiksi viesti pulssin tunnustelusta ja eteisvärinän sekä aivoinfarktin yhteydestä on muotoiltu niin selkeäksi, ettei tarvitse olla terveydenhuollon ammattilainen kertoakseen asiasta, sanoo kehityspäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto Sydänliitosta.

Sydänliitolla on tarjoamaa Yksi elämä -terveystalkoissa sananmukaisesti vauvasta vaariin. Neuvokas perhe tukee perheitä arjen terveystaidoissa, Tunne pulssisi kasvattaa kansalaisten valmiuksia ennaltaehkäisyssä, Bongaa defi -kampanja vie viestiä sydäniskureista ja Tulppa-kuntoutus  lisää voimavaroja sairauden ehkäisyyn ja hoitoon.

Hieno paletti asioita, joiden takana on vuosikymmenten kehitystyö.

 

Kaikilla on oikeus hyviin elintapoihin

Neuvokas perhe tukee perheiden arkea sekä neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon kautta että viestimällä suoraan perheille esimerkiksi sosiaalisen median kanavien kautta.

Viime vuodet Neuvokas perheessä on panostettu erityisesti lasten ylipainoon liittyvään ohjaukseen kehittämällä tukea perheille ja perheiden kanssa työskenteleville alan ammattilaisille. Neuvokasperhe.fi-kotisivu löytyy helposti verkosta.

–Elintapa-asiat eivät ole vain hyvinvoivien perheiden etuoikeus. Olemme onnistuneet, jos pystymme muuttamaan tavan, jolla ylipainoisia lapsia ja perheitään kohdataan terveydenhuollossa ja mediassa, kehityspäällikkö Terhi Koivumäki sanoo.

Lue lisää:

Lasten kehotyytyväisyys: Oma keho on supersankari -video
Tietoa ja tukea lasten vanhemmille sekä ammattilaisille liittyen lasten ylipainoon: neuvokasperhe.fi/keho
Iloa, innostusta ja tukea perhearkeen: neuvokasperhe.fi
(Päivitetty 1.2.2021)


Sydänmerkki on apuna arjessa

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkea. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita tai aterioita teet pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon, ilman että joudut perehtymään tuoteselosteisiin tai ravintosisältöihin.

Katso tietopaketti: Tunnetko Sydänmerkin

Kaiken kaikkiaan Sydänmerkki-tuotteita on lähes 1 700 ja niistä valtaosa löytyy kaupoista eli valinnanvaraa on. Osa tuotteista on käytössä ruokapalveluissa. Tuotteita löytyy niin lasten kuin aikuisten makuun, sekä monipuolisesti eri ruokavalioille. Osa tuotteista on esimerkiksi luomutuotteita ja myös vegaanista ruokavaliota noudattavat löytävät terveellistä syötävää Sydänmerkin avulla.

Tutustu Sydänmerkki-tuotteisiin

Sydänmerkki-ateria auttaa esimerkiksi koulussa tai henkilöstöravintolassa ruokailevaa valitsemaan terveellisen aterian. Jokaiselle aterianosalle on omat kriteerit, joissa kiinnitetään huomiota rasvan määrään ja laatuun, sekä suolan määrään. Viljapohjaisissa tuotteissa olennaista on lisäksi kuidun määrä. Ravintola pitää huolen kriteereiden täyttymisestä ja hyvien vaihtoehtojen esilletuomisesta. Sydänmerkki-ateriaan kuuluvat osat tunnistat esimerkiksi ruokalistan Sydänmerkistä tai linjaston opasteista.

Löydä Sydänmerkki-aterioita tarjoavat ravintolat ympäri Suomen. 

Sydänmerkin ruokaohjeista löytyy vinkkejä niin arkeen kuin juhlaankin. Ohjeissa on luonnollisesti käytetty paljon Sydänmerkki-tuotteita.

Tutustu Sydänmerkin ruokaohjeisiin.

(Päivitetty 4.2.2021)


Tunnustele omaa ja kaverin pulssia!

Yksi elämä -terveystalkoissa pulssin tunnustelun ilosanoma levisi hienosti. Hankevuosien aikana teema sai hyvin näkyvyyttä tiedotusvälineissä sekä Aivoliiton ja Sydänliiton aluejärjestöjen tapahtumissa.

–Vielä on kuitenkin työtä tehtävänä, muistuttaa Mari Blek-Vehkaluoto.

–On kerrottava eteisvärinän ja aivoinfarktin yhteydestä ja on viestittävä siitä, että omaa pulssia tunnustelemalla voi havaita eteisvärinän tunnusmerkin eli epäsäännöllisen pulssin. Toivonkin kovasti, että sydänyhdistykset jatkavat aktiivisesti Tunne pulssisi -toimia.

Asia sopii Blek-Vehkaluodon mukaan melkein joka tilanteeseen. Esimerkiksi Jyväskylän Sydänyhdistys Raimo Peltovuoren johdolla on opettanut pulssin tunnustelua influenssarokotusjonossa odottaville.

Tunne pulssisi -opas ja -video ovat yhdistysten käytettävissä. Kannustamme yhdistyksiä jatkamaan hienosti virinnyttä yhdistysten yhteistyötä.

Katso video: Ehkäise aivoinfarkti ranneotteella

Katso video: Tietoa rytminsiirrosta
(Päivitetty 3.2.2021)

Sydäniskurit ovat yhteinen asia

Samoin kuin pulssin tunnustelusta myös elvytyksestä halutaan tehdä kansalaistaito. Tavoitteenamme on sydänturvallinen Suomi, jossa kansalaisilla on vahva elvytysosaaminen, sydäniskureita on määrällisesti riittävästi ja niiden sijoittelu on tehty viisaasti.

–Avainasemassa ovat olleet sydänyhdistykset, jotka ovat ottaneet sydäniskuriasiat omakseen. Yhdistykset ovat muun muassa käynnistäneet keräyksiä sydäniskurien hankintaa varten, iloitsee Blek-Vehkaluoto.

Sydänpysähdystilanteessa apua tarvitaan minuuttien sisällä. Silloin tulee välittömästi soittaa hätänumeroon 112, aloittaa elvytys ja ohjeistaa joku hakemaan sydäniskuri paikalle. Lähimmät sydäniskurit löytyvät 112 Suomi -sovelluksesta, johon tiedot tulevat defi.fi-palveluun rekisteröidyistä laitteista ja niiden sijaintitiedoista. 

Tavoitteena on, että kaikki Suomen sydäniskurit löytyisivät defi.fi-palvelusta. Tällä hetkellä siellä on 4 200 sydäniskurin tiedot, jonka arvioidaan olevan noin puolet Suomessa sijaitsevista sydäniskureista.

–Jokohan tänä vuonna saamme 5 000 sydäniskurin rajan rikki rekisterissä, pohtii Blek-Vehkaluoto.

Lue lisää: Mikä on sydäniskuri?

Katso video: Sydäniskuri tutuksi
(Päivitetty 3.2.2021)

Mahdollisuus miettiä omaa elämääsi

Sydänliitossa alkujaan syntynyt Tulppa-toimintamalli on kehitetty kuntoutuksen järjestämiseen perusterveydenhuollossa. Yhdessä Aivoliiton ja Diabetesliiton kanssa toteutettu Tulppa on tarkoitettu kaikille valtimotaudin riskissä oleville tai sitä sairastaville, esimerkiksi tyypin 2 diabeetikoille, aivoverenkierron häiriön sairastaneille tai sepelvaltimotautia sairastaville.

Tulppa haluaa näkyä ja kuulua kuntoutujille, päätöksentekijöille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

–Kuntoutujille viestimme on, että nyt on hyvä mahdollisuus miettiä omaa elämää, jakaa tuntemuksia ja kokemuksia sairastumisesta ja toipumisesta, kertoo kehityspäällikkö Anneli Luoma-Kuikka Sydänliitosta.

Ryhmästä voi löytää itselleen sopivan tavan liikkua, tai vaikkapa innostua yhdistystoiminnasta. Ryhmässä voi keventää omaa mieltään ja auttaa muita.

–Päättäjille viestimme, että tässä on teille toimiva lähellä ihmisen arkea toteutettava kustannustehokas kuntoutusmalli, joka kannattaa ottaa osaksi valtimotautipotilaiden asiakassuunnitelmaa. 

–Olemme onnistuneet, kun Tulppa-toimintamalli on osana kaikkien maakuntien suunnitelmia, Luoma-Kuikka painottaa. 

Tulppa haluaa näkyä myös terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat valtimosairastuneita. Kuntoutuksessa haetaan sairastuneelle hänen arkeensa sopivia ratkaisuja. Ammattilainen on siinä valmentajana.

–Ammattilaisiille viestimme, että teille on käytössä hyvä toimintamalli, hyvää materiaalia ja hyvä koulutus. Tiedämme että suunta on oikea. Sen ovat ammattilaiset itse meille kertoneet.

Kuva: Sydänliitto