Terveysviestin vieminen on yhteinen asia

KIRJOITETTU 24.5.2018

Terveysviestin vieminen on yhteinen asia

-Yksi elämä -terveystalkoissa on parasta se, että kuka tahansa voi viedä terveysviestiä eteenpäin. Esimerkiksi viesti pulssin tunnustelusta ja eteisvärinän sekä aivoinfarktin yhteydestä on muotoiltu niin selkeäksi, ettei tarvitse olla terveydenhuollon ammattilainen kertoakseen asiasta, sanoo kehityspäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto Sydänliitosta.

Sydänliitolla on tarjoamaa Yksi elämä -terveystalkoissa sananmukaisesti vauvasta vaariin. Neuvokas perhe tukee perheitä arjen terveystaidoissa, Tunne pulssisi kasvattaa kansalaisten valmiuksia ennaltaehkäisyssä, Bongaa defi -kampanja vie viestiä sydäniskureista ja Tulppa-kuntoutus  lisää voimavaroja sairauden ehkäisyyn ja hoitoon.
 
Hieno paletti asioita, joiden takana on vuosikymmenten kehitystyö.
 

Kaikilla on oikeus hyviin elintapoihin

Neuvokas perhe tukee perheiden arkea sekä neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon kautta että viestimällä suoraan perheille esimerkiksi sosiaalisen median kanavien kautta.
 
Viime vuodet Neuvokas perheessä on panostettu erityisesti lasten ylipainoon liittyvään ohjaukseen kehittämällä tukea perheille ja perheiden kanssa työskenteleville alan ammattilaisille. Neuvokasperhe.fi-kotisivu löytyy helposti verkosta.
 
–Elintapa-asiat eivät ole vain hyvinvoivien perheiden etuoikeus. Olemme onnistuneet, jos pystymme muuttamaan tavan, jolla ylipainoisia lapsia ja perheitään kohdataan terveydenhuollossa ja mediassa, kehityspäällikkö Terhi Koivumäki sanoo.
 
Neuvokas perhe on myös yksi hallituksen kärkihanke. Tavoitteena on kouluttaa terveydenhoitajat kaikissa Suomen kunnissa Neuvokas perhe -menetelmän käyttäjiksi tämän vuoden loppuun mennessä. Koulutuksen avulla terveydenhoitajille annetaan työkaluja perheiden liikunta- ja ravitsemusohjaukseen.
 
–Tavoitteenamme on saada yhtenäinen ja vaikuttava elintapaohjausmenetelmä kaikkien terveydenhoitajien käyttöön, Terhi Koivumäki summaa.
 
 
 

Sydänmerkki auttaa valinnoissa

 
Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Se on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkea. Kuluttajan ei tarvitse lukea tuoteselosteita ja ravintosisältöjä, riiittää kun valitsee kaupassa tuotteita tai ravintolassa annoksia, joissa on Sydänmerkki. Sydänmerkkiä hyödyntämällä voi helposti parantaa omaa ruokavaliota terveellisempään suuntaan – mausta tinkimättä. 
 
Sydänmerkki-tuotteita löytyy kaupoista reilusti yli tuhat eli valinnan varaa on! Tuotteita löytyy niin lasten kuin aikuisten makuun, sekä monipuolisesti eri ruokavalioille. Osa tuotteista on esimerkiksi luomu-tuotteita ja myös vegaanista ruokavaliota noudattavat löytävät terveellistä syötävää Sydänmerkin avulla.
 
 
Sydänmerkki-ateria auttaa esimerkiksi koulussa tai henkilöstöravintolassa ruokailevaa valitsemaan terveellisen aterian. Jokaiselle aterianosalle on omat kriteerit, joissa kiinnitetään huomiota rasvan määrään ja laatuun, sekä suolan määrään. Viljapohjaisissa tuotteissa olennaista on lisäksi kuidun määrä. Ravintola pitää huolen kriteereiden täyttymisestä ja hyvien vaihtoehtojen esilletuomisesta. Sydänmerkki-ateriaan kuuluvat osat tunnistat esimerkiksi ruokalistan Sydänmerkistä tai linjaston opasteista.
 

Tunnustele omaa ja kaverin pulssia!

Yksi elämä -terveystalkoissa vuosien 2012−2015 aikana pulssin tunnustelun ilosanoma levisi hienosti. Näinä vuosina rakennettiin yhdessä Aivoliiton kanssa verkkopalvelu Tunnepulssisi.fi -verkkopalvelu, tehtiin oppaat ja viestittiin kansalaisille ja ammattilaisille.
 
–Vielä on kuitenkin työtä tehtävänä, muistuttaa Mari Blek-Vehkaluoto.
 
–On kerrottava eteisvärinän ja aivoinfarktin yhteydestä ja on viestittävä siitä, että omaa pulssia tunnustelemalla voi havaita eteisvärinän tunnusmerkin eli epäsäännöllisen pulssin. Toivonkin kovasti, että sydänyhdistykset jatkavat aktiivisesti Tunne pulssisi -toimia.
 
Asia sopii Blek-Vehkaluodon mukaan melkein joka tilanteeseen. Esimerkiksi Jyväskylän Sydänyhdistys Raimo Peltovuoren johdolla on opettanut pulssin tunnustelua influenssarokotusjonossa odottaville.
 
–Yksi elämä -terveystalkoiden ansiosta voimme tarjota Tunne pulssisi ABC -oppaan yhdistysten käyttöön. Samoin voimme kannustaa yhdistyksiä jatkamaan hienosti virinnyttä yhdistysten yhteistyötä.
 
 
 

Sydäniskurit ovat yhteinen asia

Samoin kuin pulssin tunnustelusta myös elvytyksestä halutaan Yksi elämä -terveystalkoissa tehdä kansalaistaito. Tavoitteena on, että kaikki Suomen sydäniskurit löytyisivät defi.fi-rekisteristä.
 
–Avainasemassa ovat olleet sydänyhdistykset, jotka ovat ottaneet sydäniskuriasiat omakseen, iloitsee Blek-Vehkaluoto.
 
Tämän tavoitteen saavuttamiseksi järjestetään jatkossakin Bongaa defi -kampanjoita.
 
–Yhdistysnettiin on koottu sydänyhdistysten kehittämiä, mitä mielikuvituksellisempia tapoja kerätä rahaa laitteen hankintaa varten. Toivomme, että sydäniskurien määrä Suomessa lisääntyy, ja että kaikki rohkenisivat käyttää niitä osana elvytystä.
 
–Jokohan tänä vuonna saamme 2 000 sydäniskurin rajan rikki rekisterissä, haastaa uusia Bongaa defi -kampanjoita suunnitteleva Blek-Vehkaluoto.
 
 
Katso video: Elvytys: käy käsiksi, uskalla auttaa (Fredi - Elää mä sain)
 

Mahdollisuus miettiä omaa elämääsi

 
Sydänliitossa alkujaan syntynyt Tulppa-toimintamalli on kehitetty kuntoutuksen järjestämiseen perusterveydenhuollossa. Yhdessä Aivoliiton ja Diabetesliiton kanssa toteutettu Tulppa on tarkoitettu kaikille valtimotaudin riskissä oleville tai sitä sairastaville, esimerkiksi tyypin 2 diabeetikoille, aivoverenkierron häiriön sairastaneille tai sepelvaltimotautia sairastaville.
 
Tulppa haluaa näkyä ja kuulua kuntoutujille, päätöksentekijöille ja terveydenhuollon ammattilaisille.
 
–Kuntoutujille viestimme on, että nyt on hyvä mahdollisuus miettiä omaa elämää, jakaa tuntemuksia ja kokemuksia sairastumisesta ja toipumisesta, kertoo kehityspäällikkö Anneli Luoma-Kuikka Sydänliitosta.
 
Ryhmästä voi löytää itselleen sopivan tavan liikkua, tai vaikkapa innostua yhdistystoiminnasta. Ryhmässä voi keventää omaa mieltään ja auttaa muita.
 
–Päättäjille viestimme, että tässä on teille toimiva lähellä ihmisen arkea toteutettava kustannustehokas kuntoutusmalli, joka kannattaa ottaa osaksi valtimotautipotilaiden asiakassuunnitelmaa. 
 
–Olemme onnistuneet, kun Tulppa-toimintamalli on osana kaikkien maakuntien suunnitelmia, Luoma-Kuikka painottaa. 
 
Tulppa haluaa näkyä myös terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat valtimosairastuneita. Kuntoutuksessa haetaan sairastuneelle hänen arkeensa sopivia ratkaisuja. Ammattilainen on siinä valmentajana.
 
–Ammattilaisiille viestimme, että teille on käytössä hyvä toimintamalli, hyvää materiaalia ja hyvä koulutus. Tiedämme että suunta on oikea. Sen ovat ammattilaiset itse meille kertoneet.
 
Katso linkki: Kuntoutujan työkirja
 
 
Teksti: Eija Seppänen
 
Kuva: Kaakkois-Suomen Sydänpiiri ja Eksote järjestivät Lappeenrannassa yhteisen 112-päivän elvytystapahtuman 1.12.2017.