Tupakka vaarantaa terveyden yli sukupolvien

KIRJOITETTU 20.1.2016

Tupakka vaarantaa terveyden yli sukupolvien

"Jos tupakka keksittäisiin tänään, se ei saisi myyntilupaa missään tapauksessa." Tupakan haitallisuus terveydelle on fakta, josta yksimielisyys on kiistaton. Tupakointi tappaa vuosittain yli 5 miljoonaa ihmistä maailmassa, joista Suomessa noin 0,1 % eli 5 000 ihmistä.

Tupakan haitat eivät ulotu ainoastaan yksilöön, vaan myös lähipiiriin. Tupakoivat, raskaana olevat naiset aiheuttavat sikiölle useita haittoja, kuten kasvuhäiriön ja ennenaikaisen synnytyksen. Syntynyt lapsi on alttiimpi mm. hengitystieinfektioille. Kouluikäisten tupakoivien äitien lapsilla on enemmän oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta kuin muilla. Poikalapsilla äidin tupakointi vaikuttaa pitkälle aikuisuuteen – poikien myöhempi hedelmällisyys on heikentynyt.

 

Tupakka tuhoaa valtimot

Sydänliiton lääkäri Mikko Syvänne kertoo sydän.fi –sivuilla tupakoinnin vaaroista. Yhdenkin savukkeen polttaminen päivittäin lisää sepelvaltimotaudin riskiä lähes 40 %. Kaikkiaan tupakointi 2-3 kertaistaa riskin kuolla valtimosairauksiin. Mutta onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä pientä päätöstä.

Lue lisää! Opit esimerkiksi sen, missä ajassa tupakoinnin lopettaminen vähentää sepelvaltimotaudin tupakoimattomien tasolle.

 

Testaa, mikä lupauseläin olet?

Onko tupakoinnin lopettaminen sinun päätöksesi? Tee veikeä eläintestimme, josta selviää oletko raittiissa ilmassa lentävä pääskynen? Vai kenties makabi, jolloin vähempi stressaaminen tuo sinulle paremman olon.

 

Tee terveyslupaus 

Tee lupaus, me lunastamme. Uudenvuodenlupaus.fi –sivuille voit konkretisoida päätöksesi. Me tuemme Sinua siinä.

PDF