Tyypin 2 diabetekselle altistaviin tekijöihin voi itse vaikuttaa - vain ikävuodet ja geenit ovat annettuja

KIRJOITETTU 28.11.2018

Tyypin 2 diabetekselle altistaviin tekijöihin voi itse vaikuttaa - vain ikävuodet ja geenit ovat annettuja

Diabetesta sairastavien elämänlaatua ja työkykyä voidaan tukea laadukkaalla hoidolla ja hyvällä omahoidon tuella. Diabetesliitto on kehittänyt verkkoon palveluja, joissa voi testata omaa sairastumisriskiään, tutustua paremmin oman sairauden hyvään hoitoon sekä saada ja antaa vertaistukea.

Suomessa jo yli puolella miljoonalla ihmisellä on diabetes. Selvästi suurin ryhmä ovat tyypin 2 diabeetikot, joita tiedetään olevan  noin 400 000. Lisäksi arvioidaan, että 50 000-100 000 sairastaa tietämättään. Tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa noin 53 000. Raskausdiabetes todetaan noin 20 prosentilla odottavista äideistä, tämä tarkoittaa vuositasolla noin 10 000 diagnoosia. Tyypin 2 diabeteksen riski on 700 000 henkilöllä.

Diabeteksessa haima ei tuota insuliinia tarpeeksi tai ollenkaan tai insuliini vaikuttaa elimistössä puutteellisesti. Kyseessä on pitkäaikaissairaus, joka vaatii päivittäistä omahoitoa.

 

Tee riskitesti

Riskitestillä voit helposti arvioida oman riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tee riskitesti

Kysymyksiä on vain kahdeksan, joten se ei montaa minuuttia vie, mutta antaa osviittaa tilanteestasi. Jos saat testissä yli 15 pistettä, sinulla saattaa jo olla esidiabetes. Sillä tarkoitetaan esivaihetta, joka vuosien kuluessa saattaa kehittyä tyypin 2 diabetekseksi. Esidiabeteksessa sokeriaineenvaihdunta ei ole enää normaali.

Lue lisää: Usein kysyttyä

Lue lisää: Pysäytä esidiabetes ja ehkäise tyypin 2 diabetesta

 

Diabeteshoitajan vinkit

Tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen vaikuttavat sekä perimä että elintavat. Perimääsi et voi vaikuttaa, mutta elintapoihisi voit, sanoo diabeteshoitaja Kati Hannukainen Diabetesliitosta.

1.       Pidä painosi normaalina. Solujen ympärille kertynyt rasva heikentää insuliinin tehoa ja edesauttaa diabeteksen kehittymistä.

2.       Syö terveellistä, monipuolista ruokaa, joka sisältää runsaasti kuituja ja kohtuullisesti rasvaa. Kiinnitä huomiota rasvan laatuun: suosi pehmeitä rasvoja ja vältä kovia rasvoja. Hyvää pehmeää rasvaa saat kalasta, kasviöljyistä, kasviöljypohjaisista rasiamargariineista sekä siemenistä ja pähkinöistä. Kovaa rasvaa saa pääasiassa eläinkunnan tuotteista. Sen määrän tulisi olla alle kolmasosa kaikesta syödystä rasvasta.

3.       Liiku säännöllisesti, koska liikunta parantaa insuliinin tehoa elimistössä. Harrasta sekä kestävyysliikuntaa että voimaharjoittelua. Lihasmassan kasvaessa lihasten sokeriaineenvaihdunta paranee. Liikunta vaikuttaa edullisesti myös veren rasvoihin.

Lue Asiantuntija vastaa -palsta

Tutustu diabetekseen liittyviin aineistoihin

Tutustu Yksi elämä -hankkeissa tuotettuihin diabetekseen liittyviin aineistoihin

 

Kurssille kelloon katsomatta

Diabetesliitto on vienyt kurssitarjontaansa verkkoon, D-opistosta löytyy verkkokursseja niin diabeetikoille kuin elintaparemontin tekijöille. Lisäksi kursseja järjestetään muun muassa odottaville äideille ja raskausdiabeteksen sairastaneille.

D-opiston kurssit saattavat soveltua juuri sinulle! Saat kursseilta uutta motivaatiota hoitaa itseäsi hyvin, saat myös tietoa ja mahdollisuuden jakaa ajatuksiasi vertaisten kanssa.

Muutaman viikon aikana voit rauhassa perehtyä kurssin monipuolisiin sisältöihin ja kysyä tarkennuksia asiantuntijoilta, juuri sinulle sopivina ajankohtina.

Ykköstyypeille

Tyyppi 1 tasapainoilee on tarkoitettu aikuisille tyypin 1 diabeetikoille, joilla on jo kokemusta diabeteksen kanssa elämisestä. Kurssi ei sovellu alkuohjaukseksi vastasairastuneille. Lue lisää kurssista ja hae mukaan täällä.

Diabeetikkolasten vanhemmille

Vanhempien kesken -verkkokurssi on suunnattu alle 13-vuotiaiden lasten vanhemmille, joiden lapsen diabetekseen sairastumisesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Lue lisää täältä.

Kakkostyypeille ja tyypin 2 diabetesriskissä oleville

Tyyppi 2 tutuksi on tarkoitettu vastasairastuneille tyypin 2 diabeetikoille. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Hyvän syömisen verkkokurssi on tyypin 2 diabeetikoille, tyypin 2 diabeteksen riskissä oleville sekä kaikille ravitsemusasioista kiinnostuneille. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Pakit tyypin 2 diabetekselle sopii heille, joilla on todettu heikentynyt sokerinsietokyky eli esidiabetes tai metabolinen oireyhtymä. Kurssille voi osallistua myös, jos elintapojen vaikutukset diabeteksen ehkäisyssä kiinnostavat. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Verkkovalmennus tyypin 2 diabetesta sairastaville Pirkanmaan ja Lapin alueella. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Verkkovalmennus tyypin 1 diabetesta sairastaville Uudenmaan alueella. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Raskausdiabeteksen sairastaneille ja odottaville äideille

Raskausdiabeteksen jälkeen -verkkokurssilla raskausdiabeteksen sairastanut saa vinkkejä, miten ottaa askeleita pysyviin hyvinvointia lisääviin tekoihin. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Hyvää oloa odotukseen -verkkokurssilla odottava äiti saa syömiseen, liikkumiseen, lepoon ja rentoutumiseen liittyviä vinkkejä. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Kurssien hinnat

Tyyppi 1 tasapainoilee-, Tyyppi 2 tutuksi ja Vanhempien kesken -verkkokurssien hinta on 20 euroa, muut verkkokurssit ovat maksuttomia.

Tutustu D-opistoon täällä.

Lue artikkeli: Jottei enää raskausdiabetesta

 

 

 

Vertaiset löytyvät verkosta

Deebogi on vilkas ja säännöllisesti päivittyvä useamman diabeetikon yhteinen bloggariyhteisö. Blogit on tarkoitettu diabeetikolta toiselle, vertaisten kesken jaettavaksi. Deeblogia kirjoittaa mittava joukko ykkös- ja kakkostyypin diabeetikoita sekä diabeetikkolasten vanhempia.

Tutustu Deeblogiin

 

Diabeetikon muistilista

Tiesitko että sekä lapsi- että aikuisdiabeetikon munuaisten kunto pitäisi tarkistaa joka vuosi? Tai että raskausdiabeteksen jälkeen tulisi käydä sokerirasituskokeessa kolmen vuoden välein, vaikka edellisen mittauksen tulokset olisivat olleet normaalit? Diabeteksen hyvän hoidon avaimet -muistilistoista voisi olla hyötyä!

Muistilistat palvelevat mainiosti sekä terveydenhuollon ammattilaisia että diabetesta sairastavia.

Lue lisää: Diabeetikon määräaikaishuoltojen muistilista

 

Päivitetty 20.1.2021