Unelmien työpäivä kannusti jälleen hyviin tekoihin töissä

KIRJOITETTU 7.10.2019

Unelmien työpäivä kannusti jälleen hyviin tekoihin töissä

Suomen parasta työpäivää eli Unelmien työpäivää vietettiin jo kolmatta kertaa perjantaina 4. lokakuuta. Pop up -päivänä työyhteisöt järjestivät työhyvinvointia edistäviä pieniä tai suuria tekoja omalla työpaikallaan. Tänä vuonna työhyvinvoinnin pop-up -päivään osallistui noin 900 tapahtumaa ja 45 000 osallistujaa.

Unelmien työpäivän tapahtuma- ja osallistujamäärät ovatkin kasvaneet tasaisesti vuosi vuodelta.
 
–Kouluja ja päiväkoteja, kuntia, yrityksiä, järjestöjä…on upeaa huomata, miten monenlaisia työyhteisöjä saimme tänäkin vuonna mukaan, iloitsee Yksi elämä -terveystalkoiden projektipäällikkö Marjut Niemistö.
 
Työyhteisöt olivatkin innolla mukana jakamassa fiiliksiään sosiaalisessa mediassa, etenkin Instagramissa. Unelmien työpäivä oli somessa vahvasti läsnä, kun Twitterissä #unelmientyöpäivä-tagi oli viime vuoden tapaan tapahtumapäivän jaetuin Suomessa.
 

Herkuttelua, voimistelua, hassuttelua

Erityisen hienoa Unelmien työpäivässä on, että työyhteisöt intoutuvat ideoimaan mitä hauskimpia tapoja arjen rutiinien rikkomiseen – näin tehtiin tänäkin vuonna muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla. Peruspalvelukuntayhtymä Kallio on yhteistoimintaorganisaatio, joka vastaa hyvinvointi- ja terveyspalveluista Alavieskassa, Sievissä, Nivalassa ja Ylivieskassa.
–Olimme mukana jo viime vuonna, mutta tänä vuonna kehitimme tapahtumaa edelleen siten, että työntekijät saivat itse ideoida, miten haluavat viettää Unelmien työpäivää. Parhaat ideat tullaan palkitsemaan, kertoo viestintä- ja kehittämiskoordinaattori Outi Korhonen.
 
Peruspalvelukuntayhtymä Kallio on noin tuhannen ihmisen työpaikka, joten yksiköitä ja viettotapoja oli monia.
 
–Herkuttelua, voimistelua, hassuttelua – näin sen kenties voisi tiivistää. Todella hauskaa ihmisillä kyllä oli, ja arkeen oli selvästi haettu piristystä, Korhonen nauraa.
 
Koska työyhteisössä on paljon vuorotyöläisiä, ei yksi päivämäärä kaikille sovi. Siksi Kalliossa joissakin vuorotyöyksiköissä Unelmien työpäivän vietto on jaettu useammalle päivälle, jotta kaikki saavat halutessaan osallistua työvuorojensa mukaan.
 
Työhyvinvointi on arvossaan Peruspalveluyhtymä Kalliossa ympäri vuoden ja sitä edistetään muun muassa kuukausittaisilla taukojumppavideoilla, tyky-toiminnalla ja virkistysiltapäivillä.
 
–Työhyvinvointi on toki paljon muutakin kuin pelkkää liikuntaa. Esimerkiksi työympäristöä kehitetään koko ajan, jotta työntekijöillä on terveellistä ja turvallista tehdä työtä, Korhonen toteaa.
 
Yksi elämä järjestää Unelmien työpäivän osana työyhteisöille tarjottavaa työhyvinvointiyhteistyötä. Terveystalkoissa on mukana jo noin 1300 työyhteisöä, joille on tarjolla monipuolinen ja maksuton työhyvinvointikokonaisuus.
 
–Unelmien työpäivä herättää ehdottomasti myönteisiä ajatuksia. On hyvä, että on olemassa teemapäivä ja mahdollisuus toteuttaa hyviä ideoita. Toiveissa on, että osallistumme myös ensi vuonna ja myös Yksi elämä -terveystalkoot työyhteisöille vaikuttaa lupaavalta, toteaa Korhonen lopuksi.
 

Huomioiminen on tärkeä osa työhyvinvointia

Unelmien työpäivän päätapahtumaa vietettiin tänä vuonna Tampereella, Varalan urheiluopistolla. Tarjolla oli messuosasto, työpajoja sekä koko päivän kestänyt webinaari, jossa esiintyi työhyvinvoinnin asiantuntijoita. 
 
–Päivä on sujunut loistavasti ja oikealla sykkeellä – meitä on täällä arviolta 800 osallistujaa ja webinaaria on seurannut myös suuri määrä ihmisiä. Unelmien työpäivä on selvästi löytänyt paikkansa ja jatkoa on luvassa, myhäilee päätapahtuman järjestäjä, työhyvinvoinnin edistäjä Jyri Kansikas Work Goes Happysta.
 
Yksi webinaarin esiintyjistä oli valtiotieteiden maisteri Mia Mäntymaa, joka puhui esityksessään huomioimisen tärkeydestä työyhteisöissä. Mäntymaan esitys pohjautui hänen pro gradu -työhönsä, jossa toisena aineistona käytettiin vuoden 2017 Unelmien työpäivän kyselyn avoimia vastauksia.
 
–Työyhteisössä tapahtuva huomioiminen on keskeinen hyvinvointia tukeva tekijä. Huomioimisella tarkoitetaan työntekijöiden tarvetta kokea itsensä huomatuksi työyhteisössä, totesi Mäntymaa esityksessään.
 
Huomioimiseen liittyy Mäntymaan mukaan myös työntekijöiden kokemus siitä, että työkaverit ja esimies ovat aidosti kiinnostuneita työntekijän asioista. Myös kuulluksi ja nähdyksi tulemisen kokemukset työyhteisössä liittyvät huomioimiseen.
 

Katso webinaariesitykset 4.10.2019

 
Unelmien työpäivään ilmoittautuneiden työyhteisöjen kesken arvottiin monia työhyvinvointipalkintoja. Pääpalkinnon eli 2 500 euron arvosta Work Goes Happyn työhyvinvointipalveluja voitti Eurofins Ahma Oy Rovaniemeltä.
 
Kuva: Kestinpuiston uudessa palvelukodissa Nivalassa ohjelmassa oli herkuttelua ja ryhmähartiahierontaa.
 
Teksti: Janne Kettunen
Kuvaaja: Outi Korhonen/Peruspalvelukuntayhtymä Kallio