Unelmien työpäivä - tule mukaan 4.10.!

KIRJOITETTU 29.8.2019

Unelmien työpäivä - tule mukaan 4.10.!

Perjantaina 4.10 järjestetään jo kolmatta kertaa Unelmien työpäivä, jolloin kuka tahansa voi järjestää työhyvinvointia edistävän pienen tai suuren teon omalla työpaikallaan.

Miten olisi lettukestit neuvotteluhuoneessa? Tai ideointipalaveri metsälenkillä? Entä kahvipaussi puistossa työkavereiden kanssa? Valtakunnallinen Unelmien työpäivä 4. lokakuuta kannustaa rikkomaan arjen rutiinit työpaikoilla.

Lomat ovat takana ja monella edessä on tuttu työn arki. On hyvä hetki työpaikalla pohtia ja jakaa työntekoon liittyviä unelmia ja toiveita.

Valmistakaa porukalla vaikkapa herkullinen lounas, ottakaa nokoset tai kirjoittakaa toisillenne kiitos jostain työhön liittyvästä asiasta. Työnilo syntyy pienistä arjen asioista, mutta myös siitä, että teette jotain toisin, sanoo työhyvinvoinnin edistäjä Jyri Kansikas Work goes happysta.

Työpaikan tutussa arjessa on paljon hyvää, ja parhaimmillaan homma rullaa oikein mallikkaasti. Tuttu arki luo turvallisuutta, mutta on sillä kääntöpuolensakin – se myös kahlitsee. Pienet päivittäiset irrottelut rutiineista olisivat tällöin tervetulleita.

Miettisin sitä, miten itse voisin tehdä Unelmien työpäivästä muille tavanomaista paremman työpäivän, vinkkaa Kansikas.

Ihmiset muistava pitkään esimerkiksi työssä saamansa kehut; niillä on voimakas ja motivoiva vaikutus. Positiivinen käytös myös tarttuu helposti, ja hyvässä lykyssä työpaikalle syntyy uusi, parempaa vuorovaikutusta ruokkiva tapa.


Hyvä fiilis on yhteinen asia

Juuri tekemisestä toisin on kyse myös 4. lokakuuta järjestettävässä valtakunnallisessa Unelmien työpäivässä. Tavoitteena on, että Suomi täyttyy Unelmien työpäivänä hyvinvoinnistaan huolehtivista työyhteisöistä, jotka päivän aikana hyvässä hengessä kehittävät omaa arkeaan niin, että yhä useampi meistä voisi paremmin.

Mitä useampi työyhteisö innostuu ja aktivoituu kehittämään omaa toimintaansa, sitä paremmaksi koko suomalainen työelämä muuttuu. Mikään työhyvinvointia edistävä teko tai idea ei ole liian pieni, toteaa Yksi elämä -terveystalkoiden projektipäällikkö Marjut Niemistö.

Unelmien työpäivän ajatuksena on osallistaa ja motivoida ihmiset itse ideoimaan ja ratkomaan työhyvinvoinnin ongelmia, jolloin laajasti toteutetuilla pienillä teoilla voitaisiin saada aikaan merkittäviä vaikutuksia. Työhyvinvoinnin lisääntymisestä hyötyy koko Suomi, ja siksi se on Yksi elämä -terveystalkoille tärkeä asia.

Unelmien työpäivän takana ovat työhyvinvointiverkosto Work goes happy ja terveysjärjestöjen yhteinen Yksi elämä -terveystalkoot. Ensimmäinen Unelmien työpäivä järjestettiin 5.10.2017.

 

Asiantuntijapuheenvuorot webinaarina

Työyhteisöjen omien pop up -henkisten tapahtumien lisäksi päivää tukevat myös Work goes happy -verkoston asiantuntijat. Varalan urheiluopistolta Tampereelta lähetetään koko päivä ohjelmaa, jossa puhumassa ovat työhyvinvoinnin parhaat asiantuntijat.

Työyhteisöt toivotaan tervetulleiksi paikan päälle tai ohjelmaa voi seurata verkosta webinaarina.

Seuraa webinaaria täältä

Päivän ohjelma löytyy Unelmien työpäivä -verkkosivulta. Osallistuminen on maksutonta.

Päivän ohjelmaa voi seurata yhdessä oman työyhteisön kanssa joko reaaliaikaisena tai poimia jälkikäteen itselle ja omalle työyhteisölle sopivat aihealueet, Niemistö ehdottaa.

Viime vuoden puheenvuoroja katsottiin 15 000 kertaa, mikä kertoo kiinnostuksesta asiaan.


Miten rajat rikotaan?

Suurin osa arkea kuluu työikäisiltä töissä tai työmatkalla. Jyri Kansikas neuvoo käyttämään hyödyksi etätyön mahdollisuutta ja samalla ajattelemaan etätyönkin laveasti.

Aika usein me itse rakennamme tuon luterilaisen työntekotavan tai sujahdamme sukkana mukaan työpaikan vallitsevaan latistavaan työkulttuuriin. Jos joku tästä moodista poikkeaa, sitä katsotaan helposti vähän vinoon, joko hymyillen tai paheksuen.

Haastan ensimmäiseksi yksin työskentelevät rikkomaan rajansa jo tänään ja jatkavan rikkomista huomenna. Miten olisi pienet päiväunet tai käynti kirjastossa keskellä päivää?

Työhyvinvoinnin edistäjänä Kansikas toimii oppiensa mukaan. Hän on ottanut tavaksi rikkoa työpäivänsä arkea, ja esimerkiksi Kuusijärven kahvio tai Haltialan lenkkipolku on tullut tutuksi useammallekin kumppanille. Näille mennään vuodenajasta riippuen pyörällä tai hiihtäen. Vaikka hiki lentää, ei haittaa, sillä aina syntyy jotain uutta – ja se on homman suola.

Mikä pakko meidän on tehdä hallinnollisia rutiineja toimistolla keskellä aurinkoista iltapäivää? Silloin pitäisi olla metsässä tai puistossa tai ihan missä vaan, muttei toimistolla. Rutiinit voi monessa työssä hoitaa joko aamulla aikaisin tai illalla myöhemmin.

Mahtavia ideoita työpaikan arjen rikkomiseen löytyy esimerkiksi Unelmientyöpäivä.fi -verkkosivulta tai #unelmientyöpäivä -Instagramista. Ne ovat satoa viime lokakuulta Unelmien työpäivästä, jolloin tempaistiin työhyvinvoinnin puolesta kaikkialla Suomessa.

 

Hyvä ilmapiiri näkyy

Jokainen päivä ei Jyrinkään mielestä voi olla Unelmien työpäivä, mutta se voi olla tavoite, jota kohti voi edes hitusen mennä.

Hyvä työilmapiiri ei ruoki vain sisältä, vaan se näkyy myös ulos asiakkaille ja kumppaneille, Kansikas muistuttaa.

Hyvällä työilmapiirillä on myös kiistaton yhteys hyviin tuloksiin ja työyhteisön menestykseen.

Hyvät tulokset ruokkivat hyvää tekemistä. Mikä voi tuntua paremmalta, kun kovat mutta realistiset tavoitteet saavutetaan. Hyvässä ja toimivassa työyhteisössä jokainen tietää, miksi työtään tekee ja mikä on oman panoksen merkitys kokonaisuudelle. Työn merkitys on iso juttu.

 

Ilmoittakaa oma tapahtumanne ja osallistukaa unelmapalkintojen arvontaan!

Ideoikaa oma tapahtuma, joka tuo teille työniloa. Unelmien työpäivä on avoin kaikille ja tapahtumien järjestämisessä rajana on vain mielikuvitus. Tehdään yhdessä Unelmien työpäivästä Suomen paras työpäivä! Tapahtuman ilmoittautuneiden kesken arvomme unelmapalkintoja työyhteisöille. Mitä aiemmin ilmoitat tapahtuman, sitä useampaan arvontaan osallistut!

* 31.8. arvotaan 2 kpl lippuja Ilta onnellisuudelle -tapahtumaan (palkinnon arvo 218 €) -VOITTAJA: Porvoon kaupunki

* 15.9. arvotaan ergonomiatuotteita (palkinnon arvo 285 €) -VOITTAJA: Tradenomit/TRAL ry

* 30.9. arvotaan työyhteisövalmennus (kesto 1 pv), Valmentaja Jouko Mikkola, Suomen mentaalivalmennus Oy (palkinnon arvo 1800 €) -VOITTAJA: Raisoft

* 4.10. arvomme pääpalkinnon, johon osallistuvat kaikki tapahtuman ilmoittaneet. Pääpalkinto on Work goes happy -työhyvinvointipalveluja räätälöityinä oman työyhteisösi tarpeisiin (arvo 2500 €).

 

Lisätietoja:  www.unelmientyöpäivä.fi ja www.wgh.fi

Ilmoita oma tapahtumasi

Katso Unelmien työpäivän webinaarin ohjelma

Katso vinkkejä Unelmien työpäivän toteuttamiseen

Katso katugallup videona Unelmien työpäivästä 2017

Katso ideoita viime vuoden toteutuksista

 

Lue lisäksi: