Viisi vinkkiä hyvään arkeen työpaikalle

KIRJOITETTU 19.9.2019

Viisi vinkkiä hyvään arkeen työpaikalle

Työelämävalmentaja Riikka Pajunen antaa vinkkejä siihen, miten rakentaa työpaikalle hyvää arkea. Poimi tästä vinkit oman työpaikkasi arkeen. Onnellinen työelämä rakennetaan yhdessä!

Työelämävalmentaja ja Montevista Oy:n perustaja Riikka Pajusen intohimona on auttaa jokaista löytämään oma unelmatyönsä tai tekemään työstään sellaisen. Kivijalkana on myönteinen vuorovaikutus itsensä ja muiden kanssa. Riikalla on pitkäaikainen kokemus erilaisten työyhteisöjen ja organisaatioiden valmentamisesta. Vuodesta 2010 Riikka on luotsannut Montevistaa ja sen valmentajatiimiä.
 

1. Tuo iloa mukanasi!

 
–Kun tulen työpaikalle, mitä tuon tullessani? Tuonko turhaumani vai tuonko energiani? Tuonko aidon itseni vai työroolini?
 
Työyhteisön jokainen jäsen vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin. Siksi on tärkeää hetkeksi pysähtyä miettimään, mitä itse tuo työyhteisöön. Jo tervehtiminen ja hymy voivat merkitä työkaverille paljon. 
 
–Meillä kaikilla on perustarve tulla kuulluksi ja nähdyksi, mutta muistammeko me tarjota sitä mahdollisuutta myös muille? 
Vietämme työpäivän aikana enemmän aikaa työkavereiden kanssa kuin omien kotijoukkojen. Mukavampaa olisi, jos työpaikalla olisi myös iloa, naurua ja sykähdyttäviä kohtaamisia työn arjessa. 
 
–Helpompaa myös olisi, jos työpaikalla voisi olla omana aitona itsenään, eikä mitään rooleja tarvittaisi.
 

2. Olkaa ihmisiä toisillenne!

 
Muusikko ja näyttelijä Jope Ruonansuu laulaa: "Olkaa enkeleitä toisillenne". Jos työpaikalla ei ihan enkeliksi taivu, niin hyväksi työtoveriksi kuitenkin.
 
–Et ole töissä parhaimmillasi, jos kumppanin kanssa on riitaa, ikääntyvät vanhemmat huolettavat tai kotona on homeongelma. Voitko sinä sanoa töissä, mikä vie voimia tänään? Tai voitko sanoa, että anteeksi minulla on syyni ja toivon, että nyt keskitytään vain työntekoon.
 
Eri työyhteisöissä voi olla hyvinkin erilainen avoimuuden kulttuuri. Kuitenkin tuen antaminen ja tuen pyytäminen ovat Pajusen mukaan taitoja, joita jokaisen kannattaa harjoitella.
 
-–Me tarvitsemme arjen ongelmissamme työkavereita ja joskus me tarvitsemme myös työterveyden palveluja. Ei kukaan töihin tule pelkästään tiuskimaan, kaikella on syynsä.
   

3. Empatiaa!

 
Töissä kovien tavoitteiden saavuttamiseen vaaditaan myös pehmeää puolta eli empatiaa. Empatia vaikuttaa tekemisen laatuun ja yhteistyön sujuvuuteen. Empatialla on merkittävä rooli myös työpaikan kulttuurin luomisessa.
 
–Empatiakyky lähtee liikkeelle toisen kuuntelusta ja hänen tunteittensa ja tarpeiden havainnoimisesta. Empaattisuutta vaaditaan johtajien lisäksi myös alaisilta ja työkavereilta.
 
Riikka Pajunen on opiskellut viimeisen vuoden ajan kuuntelutaitoja Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajakoulutuksessa (RVO). Riikka on myös havainnut, että esimerkiksi hänen omalla lapsellaan on omat tapansa olla empaattinen.
 

4. Kehu kaveria!

 
Jokainen meistä tarvitsee positiivista palautetta ja kiitosta, niin työssä kuin kotona. Esimiehet eivät Pajusen mukaan aina ymmärrä kuinka valtavan voimakas työkalu heillä onkaan käsisään, kun puhutaan palautteen antamisesta.
 
–Positiivinen palaute kohottaa työntekijän ammattiylpeyttä ja itsetuntoa sekä laskee stressitasoja. Aitoa kiitosta ei tule koskaan liikaa.
 
–Esimiehen positiivinen palaute sopivassa kohtaa motivoi ja auttaa työntekijää ohjaamaan toimintaansa entistä enemmän toivottuun suuntaan. Palaute ohjaa toimintaa ja auttaa kehittymään oikeaan suuntaan.
 
–Käytän itse palautteen antamisessa 3:1 tekniikkaa. Kun positiivista palautetta ja kannustusta on arjessa vähintään kolme kertaa enemmän kuin korjaavaa palautetta, niin korjaavan palautteen voi antaa milloin vain!
 
Kun positiivisella palautteella on luotu luottamus ja hyvä ilmapiiri, niin korjaavaa palautetta on helppo kuunnella ja ottaa vastaan.  Palautteen antamisesta löytyy positiivisessa psykologiassa myös kaksi seuraavaa tasoa:
 
–Jos positiivista palautetta on arjessa 5:1, niin kehittyminen on vielä nopeampaa ja tehokkaampaa. Mitä enemmän on kehua, sitä paremmin kritiikkikin toimii. Jos positiivisen ja korjaavan palautteen suhde on 7:1, niin ihminen kukoistaa ja täysi potentiaali on käytössä.
 
Positiivisen palautteen antaminen ei ole pelkkä esimiesten etuoikeus, vaan sitä voivat antaa kaikki toisilleen. Kiitä ja kehu työkaveria, niin huomaat se hyvää tekevän vaikutuksen hyvin nopeasti. 
 

5. Kuuntele itseäsi!

 
Riikka Pajunen rohkaisee miettimään, mitä itse omalta työelämältään haluaa. 
–Mieti, mikä sinua motivoi, mikä hiertää työpaikalla ja keskustele siitä avoimesti esimiehesi kanssa. Moni ei uskalla tai osaa kommunikoida, vaan ajattelee, ettei häntä kuitenkaan kuunnella.
–Jos toistuvasti tuntee, että omassa työssä ei ole mitään, mikä innostaa ja motivoi, niin kannattaa miettiä, mitä asialle voi tehdä.
 
Riikka on siitä itse hyvä esimerkki. Hänellä oli huipputyö, mutta hän ei tuntenut itseään huippuonnelliseksi, joten hän sanoi itsensä irti ja otti sapattivuoden.
 
–Sanaan NYT kulminoituu kaikki: kuka olen nyt, mitä on tapahtumassa nyt, mitä haluan nyt. Sinussa on kipinä, joka odottaa huomiota. Kuuntele ja tarkastele sitä.
–Jos tunnet olevasi unelmatyössä, olet valonkantaja. Onnittele itseäsi! Työssä on kivaa ja rakastat työtäsi. 
–Jos tunnet, että kaikki on ihan ok, mutta joku kaivertaa. Onnittele itseäsi! Muutos on tulossa. Lähde katsomaan uutta. 
–Jos töissä on todella hurja tilanne, etkä siitä nauti, onnittelen sinua. Olet ison muutoksen edessä! Suurin muutos tuntuu tuskalta, mutta se muutos kannattaa tehdä.
 
Tärkeintä on Riikka Pajusen mukaan elää oman näköistä elämää.
 
–Ei ole ketään muuta samanlaista kuin sinä, vaikka meitä on 7,6 miljardia. Osaamisellasi, lahjoillasi, kokemuksellasi ja luonteellasi sinä olet lahja maailmalle. Ole itsellesi paras versio omasta itsestäsi!
 

Unelmien työpäivä 4.10!

 
Unelmien työpäivä on työhyvinvoinnin valtakunnallinen pop up -päivä, jossa kaikenkokoiset työyhteisöt ympäri Suomen voivat ideoida ja toteuttaa pieniä tekoja oman työarjen kehittämiseksi. Työyhteisöt voivat myös haastaa asiakkaitaan tai kumppaneitaan mukaan.
 
Viime vuonna Unelmien työpäivään osallistui liki 40 000 ihmistä. Unelmien työpäivän taustalla on terveysjärjestöjen yhteinen Yksi elämä -terveystalkoot sekä Work goes happy -työhyvinvointiverkosto. 
 
 
Lue:
 
Työhyvinvointi-liite (julkaistu 5.12.2019 Helsingin Sanomien välissä)
 
 
Katso myös: