Yli puolet äänestäjistä odottaa kuntavaalien ehdokkailta terveyspäätöksiä

Yli puolet äänestäjistä odottaa kuntavaalien ehdokkailta terveyspäätöksiä

KIRJOITETTU 3.2.2017
Terveyden edistäminen on suomalaisille tärkeä vaaliteema kevään kuntavaaleissa. Tämä selvisi Yksi elämän teettämästä tutkimuksesta, jossa 53 % äänestäjistä kertoi odottavansa ehdokkaaltaan terveyttä edistäviä päätöksiä.

Aktiivisemmin äänestävästä ikäluokasta, 55–74-vuotiaat, terveyden edistämistä odotti 64 %. Naisista 59 % vaati ehdokkaaltaan terveyttä edistäviä päätöksiä.

– Terveyden edistäminen ei ole pelkästään sote-uudistusta ja terveydenhoitoa. Kuntalaisten odottamia terveyttä edistäviä ratkaisuja tulisi tehdä kaikilla hallinnon aloilla - jokainen päätös on terveyspäätös, Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax toteaa.

Terveyspäätökset ovat talouspäätöksiä

Tiukassa taloustilanteessa terveyspäätöksistä on etsitty säästöjä. Yksi elämä -järjestöt muistuttavat näissä vaaleissa, että säästöjä voidaan saada, mutta investoimalla terveyteen, ei leikkaamalla.

– Olemme keränneet vakuuttavan esimerkkipankin terveysinvestoinneista, jotka maksavat itsensä nopeasti takaisin. Tuomme pöytään konkreettisia ratkaisuja, joiden avulla voidaan välttää terveyspalveluista leikkaaminen. Harva investointi tuottaa näin varmasti ja nopeasti, Brax jatkaa.

Selvityksen mukaan enemmän kuin joka neljäs, 28 % äänestäjistä, vaati terveysinvestointeja, vaikka ne eivät säästäisikään rahaa viiden vuoden aikana. Vastaajista 25 % odotti ehdokkaan ajavan terveyden edistämistä, kunhan se on taloudellisesti kannattavaa.

Terveysehdokkaan löytäminen tehdään helpoksi

Kyselyssä esiin noussut tarve löytää ehdokkaista terveyden edistäjät johti järjestörajat ylittäneeseen yhteistyöhön ja Terveysehdokas.fi-vaalikoneen laatimiseen. Yksi elämä -järjestöjen yhteistyötarjoukseen ovat tarttuneet Suomen Hammaslääkäriliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja Tehy.

Järjestöt ovat tällä viikolla avanneet ehdokkaille Terveysehdokas.fi-sivuston, jossa ehdokkaat voivat kertoa mihin terveystekoihin he sitoutuvat, ja näin selvittää kuinka monta tähteä he terveysehdokkaina ansaitsevat. Äänestäjille Terveysehdokas.fi on helppo ja kenties kevään nopeimmin täytettävässä oleva vaalikone, josta voi minuutissa löytää itselleen sopivimmat oman kunnan terveysehdokkaat. Äänestäjille palvelu aukeaa 7.3.

Tutkimukseen vastasi 1006 suomalaista ja sen toteutti Yksi elämän puolesta YouGov Finland marraskuussa 2016. Tutkimuksen virhemarginaali on ±2,8 %-yksikköä suuntaansa.

Lisätietoja:

Tuija Brax, pääsihteeri, Sydänliitto

tuija.brax@sydanliitto.fi

p. 050 511 3115

Janne Juvakka, toiminnanjohtaja, Diabetesliitto

janne.juvakka@diabetes.fi

p. 040 591 7098

Tiina Viljanen, toiminnanjohtaja, Aivoliitto

tiina.viljanen@aivoliitto.fi

p. 040 833 1511

 

Katso kuluttajakyselyn tulokset PDF