Siirry sisältöön

Ajankohtaista

Yksi elämän tavoitteena on terveempi Suomi. Aivoliiton, Diabetesliiton, Filhan, Hengitysliiton, MIELI Suomen Mielenterveys ry:n, Sydänliiton ja Syöpäjärjestöjen yhteiset terveystalkoot edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia läpi elämän.  Kannustamme ihmisiä pitämään parempaa huolta itsestään sekä porukalla tukemaan myös muita!

« Takaisin

Joka viides eduskuntaan valituista on Terveysehdokas

Joka viides eduskuntaan valituista on Terveysehdokas

KIRJOITETTU 24.4.2019
Yksi elämä -terveystalkoiden Terveysehdokas.fi-vaalikoneeseen vastasi kevään eduskuntavaaleissa kaikkiaan 475 eduskuntavaaliehdokasta, jotka pitävät tärkeinä terveyden edistämisen tekoja.

Terveysehdokas.fi-vaalikoneessa eduskuntavaaliehdokkaat valitsivat, mihin terveystekoihin he sitoutuvat ja näin selvisi, kuinka monta tähteä he terveysehdokkaina ansaitsivat.

Ennalta nimettyjä terveystekoja olivat muun muassa lupaus kaventaa terveyseroja ja vähentää lapsiperheköyhyyttä, lupaus terveydenhuollon kustannusten pienentämiseen ennaltaehkäisyä parantamalla ja varhaisella puuttumisella sekä lupaus edistää vuoteen 2030 ulottuvan kansallisen mielenterveys- ja päihdeohjelman laatimista ja sen toteutumista erityisesti vanhemmuuden tukemisen näkökulmasta.

Kaikkiaan nimettyjä terveystekoja oli 11 kappaletta ja lisäksi ehdokkaat saivat nimetä oman terveystekonsa.

 

Joka viides eduskuntaan valituista on Terveysehdokas

Vaalikoneeseen loi oman ehdokasprofiilinsa 475 eduskuntavaaliehdokasta. Heistä tuli valituksi kaikkiaan 43 edustajaa, joka on 21,5 % kaikista valituista kansanedustajista.

Eduskuntaan valituista henkilöistä eniten Terveysehdokkaita löytyi SDP:stä (11 kansanedustajaa), Vihreistä (10) sekä Kokoomuksesta (7). Valituista Terveysehdokkaista naisia oli 31 (72,1 %) ja miehiä 12. Uusia kansanedustajia kaikista läpipäässeistä Terveysehdokkaista oli 17 eli liki 40 prosenttia.

Maantieteellisesti eniten läpipäässeitä Terveysehdokkaita tuli Uudeltamaalta (8 kansanedustajaa), Varsinais-Suomesta (7) sekä Hämeestä (6) ja Pirkanmaalta (6).

Terveyden edistäminen on suomalaisille tärkeä vaaliteema. Yksi elämän marraskuussa 2018 teettämän tutkimuksen mukaan 58 % vastanneista kertoi odottavansa ehdokkaaltaan terveyttä edistäviä päätöksiä.

 

Lue lisää:

Yksi elämä -terveystalkoiden vaalitavoitteet: https://bit.ly/2XJpvbX

Yksi elämä -terveystalkoiden esimerkkejä terveysinvestoinneista: https://bit.ly/2TocSo1

--

Lisätietoja:

Marjut Niemistö, projektipäällikkö, Yksi elämä -terveystalkoot

0400 448 291

 marjut.niemisto(at)yksielama.fi

 

Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi. Aivoliiton, Diabetesliiton, Filhan, Hengitysliiton, Suomen Mielenterveysseuran, Sydänliiton ja Syöpäjärjestöjen yhteiset terveystalkoot edistävät ihmisen terveyttä ja hyvinvointia läpi elämän. Duodecim on mukana asiantuntijatahona.