Älypuhelin paljastaa eteisvärinän

KIRJOITETTU 17.10.2016

Älypuhelin paljastaa eteisvärinän

Oma älypuhelin voi tulevaisuudessa auttaa tunnistamaan eteisvärinäkohtauksen. Turkulaistutkijat ovat kehittäneet sovelluksen, jonka avulla älypuhelin ilman mitään lisälaitteita tunnistaa eteisvärinän yli 95 prosentin varmuudella.

Turkulaistutkijoiden kehittämä sovellus sisältää koneoppimisalgometrin, jonka avulla mahdollinen eteisvärinäkohtaus voidaan paljastaa. Tutkimuksessa oli mukana 16 eteisvärinäpotilasta Turun yliopistollisen keskussairaalan Sydänkeskuksesta ja 20 tervettä verrokkia.
 
Tutkijoiden kehittämä algometri kertoo yksinkertaisesti oliko kyseessä eteisvärinäkohtaus vai ei. Sydämen tilasta saadaan tieto älypuhelimissa olevien kiihtyvyysanturin ja gyroskoopin avulla. Mittaukseen ei tarvita puhelimen lisäksi muita lisälaitteita, sillä jo nyt kaikissa älypuhelimissa on kiihtyvyysanturi ja lähes kaikissa myös gyroskooppi. Turkulaistutkijoiden kehittämä sovellus saataneen yleiseen käyttöön ensi vuonna.
 
Eteisvärinä eli flimmeri, on tavallisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö. Eteisvärinässä oleva sydän lyö epäsäännöllisesti ja usein myös epätavallisen tiheään. Eteisvärinä voi oireilla monella tapaa, esimerkiksi sydämen tykyttelynä tai epämiellyttävänä muljahteluna rinnassa. Eteisvärinä voi kuitenkin olla täysin oireeton, mikä hankaloittaa sen tunnistamista. Eteisvärinä suurentaa aivoinfarktin riskiä, mutta sen varhaisella havaitsemisella ja hyvällä hoidolla aivoinfarktin riskiä voidaan huomattavasti vähentää. Vaiva on harvinainen alle 60-vuotiailla, mutta sitä vanhemmilla selvästi yleistynyt. Suomessa on vähintään 100 000 eteisvärinäpotilasta.
 
Muista tunnustella pulssiasi päivittäin! 
 
Lisätietoa pulssin tunnustelusta ja eteisvärinästä: www.tunnepulssisi.fi