Asiantuntija vastaa: hedelmät vai tuoremehu?

KIRJOITETTU 26.2.2016

Asiantuntija vastaa: hedelmät vai tuoremehu?

Teen itse tuoremehua mehulingolla hedelmistä ja juureksista. Onko hyödyllisempää syödä mehun ainekset sellaisenaan kuin puristaa mehuksi?

 

Itse tehdyt kasvis- ja hedelmämehut tuovat hauskaa vaihtelua kasvisten syöntiin. Silti suurin osa kasviksista ja hedelmistä kannattaisi syödä kokonaisina kasviksina. Ja tässä perusteita:

1. Kun kasvikset syödään kokonaisina ja pureskellaan, se valmistaa muuta ruuansulatuselimistöä tulevaan ruoka-annokseen. Pureskelu käynnistää ruuansulatuksen.

2. Syömällä kasvikset pysyy kylläisempänä kauemmin ja energia vapautuu tasaisesti. Mehu "valuu" läpi elimistön ja vapauttaa energiaa nopeasti.

3. Hedelmissä ja kasviksissa oleva c-vitamiini hajoaa herkästi. Tuoreissa, kokonaisissa kasviksissa c-vitamiinia on eniten ja määrä vähenee kun kasviksia käsitellään (pilkotaan, kuumennetaan, ja niin edelleen). C-vitamiini säilyy kohtalaisen hyvin pakastaessa.

4. Linkouksessa saatetaan menettää osa kasvisten hyödyllisistä raaka-aineista. Jos mehulinkoon jää mehua tehdessä kasviksista hedelmälihaa, marjojen kuoria tai muita jäämiä, jää myös iso osa hyödyllisistä aineksista pois mehusta.

Lihottaako hedelmien syönti? Jos, niin mitä hedelmiä pitäisi välttää?

On totta, että monissa hedelmissä kuten vaikka banaanissa ja viinirypäleissä on runsaasti sokeria. Silti, ruokavaliossa ensisijaisesti kannattaa ottaa syyniin aivan muut sokerinlähteet kuin hedelmät. Muun muassa karkki, limut, leivonnaiset ja jäätelöt ovat sokerinlähteitä, joiden käyttöön ja käyttömääriin tulisi ensisijaisesti kiinnittää huomiota.

Jos oma hedelmien käyttö on todella runsasta, hyvä vaihtoehto voisi olla hedelmien osittainen korvaaminen marjoilla tai juureksilla.

Kysymykseen vastasi ravitsemusasiantuntija Anna Kara, ETM, Sydänliitto ry.   Sydänliitto on yhdessä Aivoliiton ja  Diabetesliiton kanssa käynnistänyt Yksi elämä -terveystalkoot, joiden tavoitteena on terveempi Suomi.

 

Artikkeli on julkaistu 25.2.2016 Helsingin Uutisissa, Mäntsälän uutisissa, Nurmijärven Uutisissa ja Sipoon Sanomissa sekä 26.2.2016 Iltamakasiinissa ja  Lappeenrannan uutisissa,