Asiantuntija vastaa: Mistä saa kaliumia?

KIRJOITETTU 14.3.2016

Asiantuntija vastaa: Mistä saa kaliumia?

Luin hiljattain verkosta jutun kaliumista. Siinä todettiin, että banaani on hyvä kaliumin lähde. Jutussa mainittiin, että yksi keskikokoinen banaani sisältää 9 % päivittäisestä tarpeesta. Näin ollen saadakseen päivittäisen tarpeen täyteen pitäisi syödä yksitoista banaania! Jutussa ei mainittu mitä pitäisi muuta syödä jotta tarve tulisi täytettyä! Voisitko kertoa mitä pitää syödä ja kuinka paljon, että saa täytettyä päivittäisen tarpeen?

Elimistö on tarkka kaliumin oikeasta määrästä ja säätelee sitä niin, että kaliummäärä pysyy tiettyjen rajojen sisällä. Tästä syystä, hassua kyllä, ruoasta saatu kalium ei juuri vaikuta elimistön kaliumtasapainoon. Jos ruoasta saadaan niukasti kaliumia, elimistö säästää sen kaiken, jos taas ruoasta saadaan runsaasti kaliumia, sitä myös poistetaan elimistöstä virtsan mukana. Tarkan säätelyn vuoksi, terveellä ihmisellä kaliumin puutos tai liikasaanti on hyvin harvinaista. Säätely voi häiriintyä, jos joutuu käyttämään nesteenpoistolääkkeitä eli diureetteja. Näiden lääkkeiden käytön yhteydessä kaliumtasapainoa seurataan.

 

Kalium hyviä saantilähteitä ovat mm. kasvikset ja hedelmät, maitotuotteet ja täysjyväviljavalmisteet. Jos haluaa tutustua eri ruoka-aineiden tarkkoihin kaliummääriin, löytyy tietoa www.fineli.fi. (ravintotekijät, eniten ja vähiten -kohdat).

 

Kysymykseen vastasi  ravitsemusasiantuntija Anna Kara, ETM, Sydänliitto ry. Sydänliitto on yhdessä Aivoliiton ja Diabetesliiton kanssa käynnistänyt Yksi elämä -terveystalkoot, joiden tavoitteena on terveempi Suomi.