Asiantuntija vastaa: Mistä tiedän, juonko tarpeeksi vettä?

KIRJOITETTU 10.6.2016

Asiantuntija vastaa: Mistä tiedän, juonko tarpeeksi vettä?

Karkea ohje on, että päivän aikana olisi hyvä juoda noin 1,5–2 litraa nesteitä – jollakin tarve voi olla tätä pienempi, jollakin suurempi. Määrään sisältyvät myös kahvi, tee, mehut ja virvoitusjuomat; siis muukin päivän aikana juotu neste kuin puhdas vesi.

Nesteen tarve vaihtelee yksilöllisesti ja olosuhteista riippuen. Liikunta, kuuma ilma ja kuume lisäävät nesteen tarvetta. Esimerkiksi yhtä liikuntatuntia kohden olisi hyvä juoda nestettä muutamista deseistä litraan rasittavuudesta riippuen.

Riittävästä juomisesta kertovat hyvin virtsan väri ja määrä. Vähäinen virtsaaminen ja tumma virtsa viestivät nestevajeesta.

Selkeä janon tunne voi olla merkki kehittyneestä nestevajeesta, ja erityisesti kesäkuumalla ja fyysisen rasituksen ollessa runsaampaa kannattaa juoda tasaisesti pitkin päivää ennen voimakkaan janon yllättämistä. Normaaliolosuhteissa voi hyvinkin riittää juominen janon tunteen mukaan. Ikääntyneillä janon tunne on kuitenkin usein heikentynyt.

Myös oma olo ja vireystila antavat viitteitä nestetasapainosta. Liian vähäinen juominen voi ilmetä esimerkiksi nälän tunteena, voimattomuutena, päänsärkynä, ummetuksena sekä suun kuivumisena.

Juomista ei ole tarpeen myöskään liioitella, vaan nesteytyksessä kannattaa pysyä kohtuudessa. Hyvin runsas juominen voi häiritä elimistön suolatasapainoa.

Kysymykseen vastasi ravitsemusasiantuntija Laura Toivola Sydänliitosta.