Defibrillaattori on nyt sydäniskuri

KIRJOITETTU 2.12.2016

Defibrillaattori on nyt sydäniskuri

Kotimaisten kielten keskus on valinnut kuukauden sanaksi sydäniskurin. Nyt defibrillaattorilla on siis kotoisampikin nimi, joka on helppo muistaa ja samalla se kertoo näppärästi mitä laitteella voi tehdä.

Defibrillaattori on laite, jonka antaman sähköimpulssin avulla pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö. Defibrillaattorilla voi pelastaa hengen, joten on tärkeää tuntea tämä laite hyvin.

Kielitoimistosta onkin monet kerrat kyselty, eikö laitteelle tosiaan ole helpompaa nimeä. Laitteen virallinen nimi, defibrillaattori, tai sen puhekielissä käytetyt lyhennelmät, defi ja deffa, eivät välttämättä kerro maallikolle, mitä laitteella voisi tehdä. Lääkäriseura Duodecimin Lääketieteen sanastolautakunnan suosituksesta defibrillaattoria voi nyt kutsua kotoisammin uudissanalla sydäniskuri.

Duodecimin sanastolautakunta on jo yli 30 vuotta tehnyt systemaattisesti suomenkielisten lääketieteellisten termien kehittämistyötä ja defibrillaattorille on vuosien varrella yritetty löytää hyvää suomenkielistä vastinetta. Duodecim sanastolautakunnan jäsen ja Sydänliiton varapuheenjohtaja, emeritusprofessori Anssi Sovijärvi esitti sanastolautakunnan jäsenille marraskuun kokouksessa ehdotuksen sydäniskuri-termistä. Seuraavana päivänä Kotimaisten kielten keskus (Kotus) valitsi termin sydäniskuri kuukauden sanaksi (marraskuu 2016).

Myös Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax pitää Sovijärven ehdotusta hyvänä. "Sydäniskuri on paitsi iskevä termi, myös kuvaava, sillä laite antaa elvytettävälle tasavirtaiskun, jolla poistetaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö. Sydäniskuri on hieno nimi." kirjoittaa Brax Sydän-lehden kolumnissaan.

Lue lisää:

​Defibrillaattorille vihdoin suomenkielinen nimi: sydäniskuri

Kotus: kuukauden sanat 2016 - sydäniskuri