Kun sydänsairaus pelottaa

KIRJOITETTU 1.2.2017

Kun sydänsairaus pelottaa

Pelko on yleinen ja tavallinen tunne, ja sillä voi olla monenlaisia kohteita. Vakava sairastuminen voi herättää monenlaisia pelkoja ja huolia. Miten niiden kanssa pärjää?

Joka toisella suomalaisella on jossakin vaiheessa elämää lieviä pelkotiloja. Nopeasti ohi menevät pelästymisen tunteet ja pelon hetket ovat vieläkin tavallisempia. Oikealla hetkellä virittyvä pelko on hyödyllinen ja tarpeellinen tunne, joka auttaa meitä välttämään vaaroja.

Aina pelko ei kuitenkaan mene nopeasti ohi, vaan siitä voi tulla elämään pitkäaikaisempi seuralainen. Vakavaan sairastumiseen liittyy usein pelkoja ja huolia, jotka voivat varjostaa elämää päivästä toiseen.

Psykologi Hannele Karhun mukaan sairastumisen herättämät pelot ja huolet ovat mielelle luonnollinen tapa reagoida muuttuneeseen elämäntilanteeseen. Monella sairastuneella on vahva pelko itsenäisyyden menetyksestä.

Karhu kannustaa kohtaamaan rohkeasti hankalalta tuntuvat pelkotilat. Niiden välttely usein vain pahentaa asiaa, eikä vahvista tunneta pelkojen kanssa pärjäämisestä.

– Sen sijaan on hyvä yrittää rohkeasti miettiä pelkoajatus loppuun asti: mikä on pahinta, mitä pelon toteutuessa voisi tapahtua? Se ei välttämättä olekaan mitään sellaista, mistä ei selviytyisi.

Läheiset voivat auttaa sairastunutta kuuntelemalla, myötäelämällä ja tukemalla. Puhuminen on usein paras lääke pelkojenkin kanssa pärjäämisen.

Omat pelot on lupa ottaa puheeksi myös toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Arvokasta vertaistukea voi löytyä esimerkiksi sydänyhdistyksistä ja -piireistä sekä sydänpotilaiden kuntoutuskursseilta.

Hannele Karhun työskentelee psykologina Kyyhkylän kuntoutuskeskuksessa Mikkelissä ja hän tapaa säännöllisesti mm. kuntoutuvia sydänpotilaita. Sydänkuntoutuksissa pelot ovat toistuva puheenaihe.

– Keskustelu muiden samanlaisessa tilanteessa olevien kanssa tuo monille helpottavan oivalluksen siitä, etten olekaan yksin tällaisten pelkojeni kanssa, Karhu kertoo.

Lue koko artikkeli Sydän.fi verkkolehdestä.