Kutsumme kaikki suomalaiset mukaan: bongaa defi ja pelasta ihmishenkiä

KIRJOITETTU 12.10.2017

Kutsumme kaikki suomalaiset mukaan: bongaa defi ja pelasta ihmishenkiä

Sydäniskuri pelastaa ihmishengen, jos sydän on pysähtynyt. Suomessa kansalaiskäyttöön tarkoitettuja laitteita on arviolta 3 000, mutta suurimman osan sijoituspaikkaa ei tiedetä. Kuka löytää defin?

Kun ihmisen sydän pysähtyy, on jokainen minuutti tärkeä. Sydäniskureita löytyy Suomesta jo monesta paikasta. Niitä on esimerkiksi työpaikoilla ja kauppakeskuksissa, mutta tieto niiden olemassaolosta on vain harvoilla. Tähän haetaan nyt muutosta. Sydänliitto ja Yksi elämä -terveystalkoot haluavat paikantaa kaikkien näiden elintärkeiden laitteiden sijainnit. Sydäniskurien pitää olla kansalaisten käytössä, kun avuntarve on suurin.

Bongataan defit rekisteriin! 

Yksi elämä -terveystalkoot ja Sydänliitto käynnistävät Euroopan elvytyspäivänä 16.10. kilpailun innostaakseen suomalaiset bongaamaan sydäniskureita. Sydänliitto tarkistaa löytyykö bongattu defi rekisteristä ja tarvittaessa haastaa sydäniskurin haltijan lisäämään sen defi.fi-rekisteriin

Defi.fi -rekisterissä on nyt noin 1 300 laitetta eli arviolta 1 700 laitetta kaipaa löytäjäänsä. Suomen Elvytysneuvosto, Suomen Punainen Risti ja Suomen Sydänliitto ryhtyivät kokoamaan laitteita rekisteriin vuonna 2011.

Soita 112, painele, iske ja hymyile – olet tehnyt hyvän teon 

Euroopan elvytyspäivää (European restart a heart day) vietetään vuosittain 16.10. Päivän tarkoituksena on kannustaa kansalaisia opettelemaan elvytystaidot ja toimimaan sydänpysähdyksen sattuessa.  Sydänpysähdyksissä ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija, joka soittaa hätänumeroon ja aloittaa elvytyksen. Jos elvytys ja defibrillointi tapahtuu minuuteissa pysähdyksestä, jopa kolme neljästä selviää. Paineluelvytys ylläpitää verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman rytmihäiriön poistoon tarvitaan defibrillaattorin antamaa sähkövirtaa. Siksi on tärkeää, että me kaikki tietäisimme, missä laitteita on saatavilla.

Osallistu #bongaadefi-kilpailuun Yksi elämän facebook-sivuilla  

Sydäniskureiden bongausaika on 16.–31.10.2017. #bongaadefi-kilpailuun voi osallistua Yksi elämän Facebook-sivulla maanantaina 16.10. alkaen. Kaikkien defibongareiden kesken arvotaan leffalippuja Finnkinon teatteriin. Arvonta suoritetaan 1.11.2017. Sydänliitto haastaa tarvittaessa laitteen omistajan lisäämään sen defi.fi-rekisteriin.

Testaa lämmittelynä omat tietosi Tunnetko defin -testillä

Elvytystilanteessa painelurytminä toimii esimerkiksi Fredin Elää mä sain.

Lisätietoja:

Mari Blek-Vehkaluoto

kehittämispäällikkö / riskien tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito

050 325 5633 │ mari.blek-vehkaluoto@sydanliitto.fi

Suomen Sydänliitto ry