Puolet suomalaisista ei pidä verenpaineen mittaamista tärkeänä, entä sinä?

KIRJOITETTU 19.10.2016

Puolet suomalaisista ei pidä verenpaineen mittaamista tärkeänä, entä sinä?

Kohonnut verenpaine on salakavala riski, koska se ei tunnu fyysisesti. Tuoreen tutkimuksen mukaan iso osa suomalaisista pystyy listaamaan useita verenpaineen aiheuttamia sairauksia. Tästä huolimatta puolet aikuisväestöstä ei pidä verenpaineen mittaamista tarpeellisena. Ethän sinä ole yksi heistä?

Lauantaina 29.10. vietettiin Maailman AVH- eli aivoverenkiertohäiriöpäivää. Tähän liittyen Yksi elämä -terveystalkoisiin kuuluva Aivoliiton Korvaamaton kovalevy -hanke kutsui suomalaiset jo toisena vuonna peräkkäin mittaamaan verenpainettaan. Viikon aikana mittauksia tehtiin järjestöaktiivien, terveydenhuollon yksiköiden, apteekkien, Diacorin toimipisteiden ja muiden yhteistyökumppaneiden ylläpitämissä yli 200 pop-up-pisteessä ympäri Suomea. Mittauksissa kävi yhteensä yli neljä tuhatta henkilöä. 

Asiasta tekee merkittävän se, että kohonnut verenpaine on salakavala vaiva.

– Se on tauti, joka ei tunnu miltään. Verenpainetta pitäisikin seurata säännöllisesti viimeistään 30-vuotiaasta alkaen. Jo aiemminkin, jos on riskitekijöitä tai käyttää e-pillereitä. Elämäntapoihin pitäisi kiinnittää huomiota jo nuorena, toteaa Hyksin neurologian erikoislääkäri Kirsi Rantanen.

Kohonnut verenpaine ei tunnu

Korvaamaton kovalevy -hankkeen TNS Gallupilla teettämän selvityksen mukaan jopa 80 prosenttia 30–50-vuotiaista suomalaisista tietää kohonneen verenpaineen vaaroista terveydelle. Seurauksista tunnistetaan erityisesti sydänsairaudet.

Huomattavasti huonommin tiedetään sen yhteydestä aivoverenkiertohäiriöihin eli aivoinfarkteihin ja -vuotoihin. Niihin sairastuu vuosittain 25 000 suomalaista – kohonnut verenpaine tuplaa sairastumisriskin.

Alle puolet hoitaa kohonnutta verenpainetta

Kyselyyn vastanneista naisista 67 prosenttia ja miehistä 51 prosenttia kertoi tietävänsä verenpaineensa. Tietoisuus ei välttämättä johda toimintaan: Puolet vastaajista ei pitänyt verenpaineen mittaamista tärkeänä.

Selvityksen mukaan enemmistö ajattelee, ettei aivoverenkiertohäiriöihin voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Niiden paras hoitomuoto on kuitenkin ennaltaehkäisy. Yksinkertainen tapa vaikuttaa verenpaineen kohoamiseen on esimerkiksi suolan vähentäminen, liikunta, terveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus, alkoholin kohtuukäyttö ja riittävä uni.

Verenpaine tuplaa sairastumisriskin

Ethän sinä jätä huolehtimatta aivoistasi? Tiedä siis paineesi ja pidä ne kohdillaan!

Lue lisää verenpaineesta: korvaamatonkovalevy.fi.