Superruokaa suoraan luonnosta

KIRJOITETTU 30.5.2016

Superruokaa suoraan luonnosta

Ilmaista ruokaa, jossa on enemmän ravintoa kuin lähes missään kaupasta saatavissa elintarvikkeissa ja lisäksi hyvä syy lähteä samoilemaan metsiin ja niityille. Tätä kaikkea on horta eli villivihannekset, luonnon loistava ruoka-aitta. Horta hoitaa aivoja, elvyttää mieltä ja edistää koko kehon hyvinvointia.

Kesä on yhtäkkiä jo pitkällä, ja moni vihervihanneksista – hortoilusta – kiinnostunut ajattelee kenties, että poiminta-aika on ohi. Vaan eipä sentään. Villien vihreiden asiantuntija Raija Kivimetsä vakuuttaa, että poimittavaa riittää pitkälle syksyyn.

Valloittava voikukka

– Helppo hyvinvointia lisäävä supervihannes on voikukka, josta voi käyttää kaiken muun paitsi putkilomaiset varret, Kivimetsä vinkkaa. 
 
Ehytlaitaiset voikukanlehdet voi laittaa sellaisenaan leivän päälle tai salaattiin, mitä pienempinä sitä parempi. Niissä on muun muassa uskomaton määrä vitamiineja, kuten betakaroteenia, rautaa, kalsiumia, foolihappoa, inuliinia, mangaania.
 
Kukkanuput, nunnut, voi paistaa voissa, pakastaa tai säilöä etikkaliemeen ja käyttää kapriksen tapaan. Voikukan keltaiset kukkaheteet ovat herkkua niin voileivällä kuin salaatissakin, ja lopulta syksyllä voi kaivaa talteen juuren, harjata sen puhtaaksi ja viipaloida kuivumaan tai pakkaseen.
 
– Voikukka pitää suoliston ja maksan kunnossa, puhdistaa verta, vähentää närästystä ja poistaa turvotusta. Kannattaako tällaista terveyskasvia häätää kotipihasta, Kivimetsä kysyy.

Superkasvi nokkonen

Toinen helposti tunnistettava voimakasvi on nokkonen, villivihannesten "aatelinen", joka Raija Kivimetsän mukaan tukee hermoston toimintaa ja verenkiertoa ja jolla on positiivinen vaikutus muistiin. Nokkosessa on piitä, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, kaliumia, fosforia ja rautaa sekä vitamiineista muun muassa A:ta, E:tä, C:tä ja folaattia. 
 
Nokkonen kannattaa poimia pienenä, mutta jos hyvän nokkospaikkansa niittää tai vaikka leikkaa saksilla säännöllisesti, herkkua versoo koko kesäksi niin nokkoslettuihin, munakkaisiin, muhennoksiin kuin kuivattavaksi talven varallekin. 

Vihanta vuohenputki

Kolmas herkkuvihannes on vuohenputki, joka on vielä monin paikoin poimintakunnossa.
 
– Myös sitä voi laiduntaa. Syötävää riittää pitkin kesää, kun lehtimaton välillä niittää. 
 
Kivimetsän mukaan vuohenputki toimii sellaisenaan huuhdottuna viherhakkeluksissa, salaateissa ja leivällä, mutta on herkullista myös muhennoksissa, munakkaan täytteenä tai lämpimänä lisukkeena. 

Kiinnostuitko?

Lisää tietoa, kursseja, vinkkejä ja herkullisia reseptejä löytyy hortoilijoiden kotisivuilta: 
 
Teksti: Virve Airola