Tuhat sydäniskuria

KIRJOITETTU 4.4.2017

Tuhat sydäniskuria

Valtakunnallisessa defi.fi-rekisterissä on nyt yli 1 000 sydäniskuria. Rekisteröityjen laitteiden määrä on lisääntynyt 400:lla reilussa puolessa vuodessa. Suomen Sydänliitto on yhdessä Yksi elämä -terveystalkoiden kanssa nostanut viestinnässään esiin sydäniskureiden rekisteröinnin tärkeyttä.

– Tuhat rekisteröityä sydäniskuria on merkittävä määrä. Tätä lukua haluttiin hieman juhlia ja otimme yhteyttä sydäniskurin rekisteröineeseen yritykseen, kertoo kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto Sydänliitosta. Maahantuojilta saatujen tietojen mukaan Suomessa arvioidaan olevan vähintään 2 000 sydäniskuria.

Sydäniskurin hankinta on turvallisuusteko

Tuhannes sydäniskuri lisättiin rekisteriin Tampereella. SGS Fimko Oy: n sydäniskuri sijaitsee yrityksen toimitiloissa. Laite on tarvittaessa muidenkin saatavilla klo 9-16, kunhan sitä tarvitseva ottaa yhteyttä yrityksen henkilökuntaan. SGS Fimko Oy testaa sähkölaitteiden turvallisuutta, ja päätös hankkia sydäniskuri liittyy työturvallisuuteen: työssä saattaa altistua sähköiskulle, joka voi pysäyttää sydämen toiminnan. – Työyhteisö otti laitteen ilolla vastaan, koska se antaa lisäturvaa mahdollisen tapaturman varalle, kertoo testausinsinööri Tuomas Nuorento. Hän ilmoitti sydäniskurin defi.fi-rekisteriin. Työyhteisölle rekisteri oli entuudestaan tuttu, ja päätös laitteen viemisestä rekisteriin oli helppo.

Säännöllistä harjoittelua

SGS Fimko Oy järjestää säännöllisesti hätäensiapukoulutusta henkilökunnalleen. Myös sydäniskurin käyttöä on työyhteisössä harjoiteltu. Onneksi kukaan ei ole joutunut käyttämään laitetta tositilanteessa. Sydäniskurin käyttöä ei kannata jännittää, sillä laite ohjaa käyttäjäänsä. Laite tunnistaa, onko defibrillointi tarpeen. Defibrillaattorilla ei voi vahingoittaa ketään. Myös Tuomas Nuorento rohkaisee ottamaan sydäniskurin hätätilanteessa käyttöön. – Nykyteknologia on tuonut mukanaan sen, että laitteet ovat lähes automaattisia ja väärin käytön mahdollisuus on olematon.

Rekisteröinti on helppoa

Hätätilanteessa tieto defibrillaattorin sijainnista on tärkeä, sillä sydäniskurilla voi pelastaa jonkun hengen. Kuka tahansa meistä voi hätätilanteessa olla ensimmäisenä paikalla. Jopa kolme neljästä alkutilanteessa elottomasta voi selvitä, mikäli defibrillointi aloitetaan minuuteissa.

Yksi elämä -terveystalkoot ja Suomen Sydänliitto suosittelevat oman laitteen rekisteröintiä. Defi.fi-rekisteri on kaikille avoin tietokanta, jonka tarkoituksena on koota yhteen paikkaan sijaintitieto kaikista Suomen defibrillaattoreista. Yhden laitteen rekisteröintiin kuluu vain muutama minuutti.

Tee sinäkin turvallisuusteko - katso video.

 

Lisätietoa:

Defibrillaattori sydänpysähdyspotilaan avuksi
Tunnetko defin?