Tunnetko sinä defin?

KIRJOITETTU 14.11.2016

Tunnetko sinä defin?

Defibrillaattori eli defi on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö. Defibrillaattorilla annetaan elvytettävälle tasavirtasähköisku, joka pyrkii palauttamaan sydämen normaalirytmin.

- Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman mahdollisen rytmihäiriön poisto edellyttää defin antamaa sähkövirtaa, kertoo Sydänliiton kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto.

Sydänpysähdystilanteessa nopea avun saaminen on tärkeää. Jopa kolme neljästä alkutilanteessa elottomasta henkilöstä voi selvitä, jos paineluelvytys ja defibrillointi käynnistyvät 3-5 minuutissa. Hätätilanteessa ota defibrillaattori rohkeasti käyttöön, sillä voi pelastaa ihmishengen.

Testaa kuinka hyvin sinä tunnet defibrillaattorin

On tärkeää, että sydänpysähdystilanteessa lähin defi löytyy helposti ja nopeasti. Suomen Punainen Risti, Suomen Sydänliitto ja Suomen Elvytysneuvosto hallinnoivat yhdessä rekisteriä, josta löytyy tällä hetkellä yli 700 defibrillaattorin tiedot. Laitevalmistajilta saatujen tietojen mukaan Suomessa on arviolta 2000 defibrillaattoria, joten rekisteröimättömiä laitteita on vielä runsaasti.

Sydänliitto otti perjantaina 11.11. vastaan Kanta-Hämeen ensihoidon haasteen ja lähtee mukaan bongaamaan defejä. Ensimmäisen defin bongauksen Oltermannintiellä teki Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax. Sydänliitto haastaa mukaan muut Yksi elämä -järjestöt eli Aivoliiton ja Suomen Diabetesliiton.

- Vauhdittaaksemme defibrillaattorien rekisteröintiä käynnistämme joulukuun alusta kisan, jonka tarkoituksena on löytää eri paikkakuntien defit ja saada tieto niistä yhteiseen defi.fi -rekisteriin kertoo Blek-Vehkaluoto.

Tutustu defi.fi-rekisteriin ja varmista, että lähelläsi oleva defi löytyy rekisteristä. Sydänliiton ja Yksi elämä -terveystalkoiden järjestämä #bongaadefi -kilpailu on käynnissä 1.12.–11.12.2016.  Joulukuun ensimmäinen eli 1.12. on oivallinen päivä muistuttaa itseä ja läheisiä myös sydäninfarktin oireista. Liity mukaan defibongareiden joukkoon Sydänliiton Facebookissa ja osallistu #bongaadefi-kilpailuun. Kutsu myös kaverit mukaan.

 

Lue lisätietoa defistä

 

Katso myös nämä:

Kun hätä on tämän näköinen – soita 112 -artikkeli

Käy käsiksi, uskalla auttaa -video

Kun hätä on tämän näköinen – sydäninfarkti video