Yksi elämästä vitamiineja vapaaehtoistyöhön

Yksi elämästä vitamiineja vapaaehtoistyöhön

KIRJOITETTU 11.10.2017
Mitä kaikkea koriin tai ämpäriin voikaan kertyä kuuden vuoden yhteisten terveystalkoiden jälkeen? Siitä Yksi elämä -järjestöjen eli Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton paikallisyhdistysten aktiivit kokoontuivat syksyllä Jyväskylään ottamaan selvää.

Yksi elämän Sadonkorjuu-tapahtumassa punnittiin erityisesti vuodenvaihteessa päättyvän kuusivuotisen hankekauden antia paikallisen yhteistyön kannalta.

"Terveystalkoot on tuonut hyvin tunnettuutta kolmelle järjestölle ja ennen kaikkea niitä kaikkia yhdistävälle verisuoniterveydelle. On järkevää puhaltaa yhteen hiileen - Yhteen Elämään, meillä kaikillahan on vain yksi elämä. Sisällöllisesti en juurikaan ole oppinut uutta, mutta uudet menetelmät ja verkostoituminen on ollut hyvä valinta. Liittojen ja yhdistysten välillä, ja myös henk.koht."

Useilla paikkakunnilla kolmen terveysjärjestön paikallisyhdistykset ovat Yksi elämän myötä etsiytyneet toistensa seuraan ja ryhtyneet tekemään yhdessä asioita, olipa sitten kyse yhteisistä ryhmistä, kampanjoista kauppakeskuksissa ja apteekeissa tai paikallisesta vaikuttamisesta, esim. kunnan päättäjien taivuttelusta ryhtyä tarjoamaan kunnan ruokaloissa Sydänmerkki-aterioita.

Jos jotain yhdistysaktiivit kertoivat Yksi elämästä oppineensa, niin yhteistyön voiman:

"sen että yhdessä tekemällä saa paljon aikaan erilaisia asioita. kuuntelemalla, saa hyviä vinkkejä mitä voi soveltaa omassa yhdistyksessä." Ja lisäksi: "ideana sain ehkä sen, että tukihenkilöitä voi lisätä meidän yhdistyksessä vielä paljon lisää. Mahdollisimman monta tukihenkilöä eri puolelle toiminta aluetta."

Mutta ei vielä
valmis maailma

Kolmannen sektorin toimijoille sovitetaan yhä tärkeämpää roolia kansalaisten hyvinvoinnin tukemisessa. Yksi elämä ideoineen ja sadonkorjuineen näyttää tukeneen paikallistason yhdistysväen jaksamista, yhdistysten toimintahan perustuu vapaaehtoistyöhön.

"Tällaisia koulutuksia ja tapaamisia tarvitaan myös jatkossa. Siitä saa niin paljon itselle ja yhdistykselle että ei voi sanoin kuvata. Siellä näkee tuttuja ja tuntemattomia, olemme niin kun samaa perhettä. Erilaisia tapoja hoitaa erilaisia tilanteita kun jokaisella on oma tapa tehdä uusia 'juttuja'. Tulee siten mieleen että miksen minä myös. Erilaisia tilanteita ym."

Mutta maailma ei ole vielä valmis näillä talkoilla, ja tekemistä riittää myös tulevaisuudessa.

"jäin kaipaamaan enemmän asiaa maakuntavaaleihin valmistautumisesta ja kolmannen sektorin asemasta jatkossa omassa kunnassa sillä nyt on jo kiire yhdistää voimat eri tilanteille ja vahva yhteistyö on paras tahtotila ja voima".

"Jatketaan yhdessä eteenpäin, niin on sadonkorjuuta jatkossakin."

Raha-automaattiyhdistys ja sittemmin Veikkaus ovat rahoittaneet Yksi elämä -terveystalkoita hankekausilla 2012-2017. Iso osa yhteistyöstä jatkuu myös vuodenvaihteen jälkeen. Suorat lainaukset on poimittu Yksi elämän Sadonkorjuu-tapahtumaan 2.-3.9.2017 osallistuneiden antamasta palautteesta.