Löysin itsestäni luovan kirjoittajan

KIRJOITETTU 29.1.2019

Löysin itsestäni luovan kirjoittajan

Kirjoitan ammatikseni asiatekstejä ja olen aina pitänyt itseäni vähemmän luovana ja paremminkin soveltajatyyppinä. Löysin kuitenkin itsestäni uuden puolen, kun rohkaistuin kokeilemaan.

Olin pitkään miettinyt luovan kirjoittamisen opintojen aloittamista. Siirsin ajatuksen kuitenkin aina syrjään ja hoin itselleni: "Olen analyyttinen asiakirjoittaja ja valmiiden asioiden muotoilija, ei minusta irtoa itse keksittyä lyriikkaa tai omia tarinoita." Viime syksynä päätin kuitenkin kokeilla ja aloitin opinnot avoimen yliopiston Johdatus kirjoittamiseen -kurssilla.

RYHMÄSSÄ SAA KANNUSTUSTA

Kurssin alussa olin hyvin epävarma ja odotin aina palautteita kirjoitustehtävistä jännittyneenä. Sain kuitenkin niin opettajalta kuin opponentiltanikin hyvin kannustavaa palautetta. Toki sain myös rakentavaa kritiikkiä, mikä onkin tarkoituksena, kun halutaan kehittyä paremmiksi kirjoittajiksi. Päällimmäiseksi viestiksi kutienkin jäi: "Sinä osaat, kunhan vapaudut epävarmuudestasi."

Kurssin jälkeen olin sekä hieman hämmentynyt että suunnattoman iloinen: tämä on kuin onkin minun juttuni! Päätin heti, että suoritan ainakin koko luovan kirjoittamisen perusopintojen kokonaisuuden.

Koska opiskelen työn ohessa ja aikaa on rajallisesti, teen kursseja pikku hiljaa. Syksyn johdantokurssin jälkeen kuuluu kevätlukukauden ohjelmaani draaman ja lyriikan peruskurssit. Syksyllä ja ensi keväänä jatkan proosan ja tietokirjoittamisen parissa. Sitten voinkin siirtyä näitä kirjoittamisen lajeja syventäviin aineopintoihin.

AIVOT RAKASTAVAT HARRASTUKSIA

Harrastukset ylipäätään ovat hyvä vastapaino työlle. Ihminenhän yleensä harrastaa asioita, joiden tekemisestä hän nauttii. Nyt olen omakohtaisesti kokenut, miten mielihyvä, uuden oppiminen ja onnistumiset ovat erinomainen keino vähentää stressiä ja pitää huolta aivojen hyvinvoinnista.

Luovan kirjoittamisen opinnoissa parasta on – no, luova kirjoittaminen. Kursseilla tutustutaan aina aiheena olevaan kirjallisuuden lajiin, sen rakenteeseen, muotoihin, työkaluihin ja muuhun teoreettiseen oppisisältöön, mutta lisäksi niillä kirjoitetaan. Tehdään kirjoitusharjoituksia, luetaan toisten opiskelijoiden tekstejä ja mikä tärkeintä: saadaan ja annetaan palautetta.

Onnistumisen ilo on suuri, kun vaikealta tuntuneen tehtävän tuloksena on saanut aikaan tekstin, johon itse on tyytyväinen ja josta saa positiivisia kommentteja. Lisäksi on innostavaa lukea muiden tekstejä ja huomata, kuinka erilaisia ja moninaisia ne ovatkaan.

Jos siis stressi painaa tai arki muutoin leipäännyttää, aloita sinäkin uusi harrastus ja käytä aivoja mielelläsi!

 

Teksti ja kuva: Pia Puustelli

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Pieni päätös päivässä -sivustolla.

 

FAKTAT

Stressin torjumiseksi tutustu itseesi ja tee jotain kivaa