Lähti lapasesta!

Vuonna 2012 alkaneiden Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteeksi asetettiin terveempi Suomi. Lokakuussa toteutetun tunnettuustutkimuksen mukaan Yksi elämä -terveystalkoot oli tavoittanut yli puoli miljoonaa suomalaista, joista jopa 300 000 saatiin pohtimaan elintapojaan.

2017

Vuosi 2017 oli ensimmäisen vaiheen päätösvuosi, jolloin uuden kehittäminen oli vähemmällä ja panokset laitettiin tehtyjen ja hyviksi koettujen asioiden, tapahtumien ja materiaalien markkinointiin. Suurin ja vaikuttavin ponnistus oli kuntavaalikampanjointi yhdessä muiden terveysalan järjestöjen kanssa keväällä. Näyttävimpinä tapahtumina olivat Yksi elämä -salin rakentaminen Suomen suurimpaan työhyvinvointitapahtumaan Work goes happyyn maaliskuussa, Unelmien työpäivän kehittäminen ja toteutus lokakuussa sekä Kohti ääretöntä ja sen yli -päätösseminaari Turun Logomossa marraskuussa.

Yksi elämä -terveystalkoissa tehtävämme on ollut

  • nostaa terveystalkoiden avulla terveyden ja hyvinvoinnin
  • edistäminen kahvipöytäkeskustelujen aiheeksi
  • saada aikaan tekoja
  • lisätä päättäjien tietoisuutta terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tärkeydestä sekä
  • saada päättäjät ymmärtämään, että jokainen päätös on terveyspäätös.

Osahankkeet toteuttivat samaa tehtävää kohdistetummin omille kohderyhmilleen. Jo olemassa olevat toimivat ratkaisut nivottiin osahankkeissa osaksi terveystalkoiden kokonaisuutta ja hyviksi todettuja käytäntöjä toistettiin ja jatkettiin. Osahankkeet myös tiivistivät yhteistyötään vuoden aikana järjestettävissä tapahtumissa.

Tärkein ja näkyvin ulkoinen viestintäkanava 2017 Yksi elämälle oli televisiossa kanava Nelosella ja kanava 5:llä vuoroin esitetty hyvinvointiohjelma Elixir. Osahankkeista erityisesti Neuvokas perhe oli mukana Elixirin ohjelmissa. Neuvokkaan perheen YouTube-videokanavalla on yli 100 videota, ja valtaosa näistä on erilaisia yhteistuotantoja.

Yksi elämä -terveystalkoot oli mukana Elixiin kaikissa kevään, kesän ja syksyn tv-jaksoissa vahvasti terveyshenkisin sisällöin ja omin tunnistein. Yhdessä määritellyt teemat olivat:

  • Lasten ja perheen yhteinen aika
  • Arki- ja terveysliikuntaan aktivointi
  • Painon vakauttamisen elämäntyyli ja hivuttava ylipainon vähentäminen
  • Työhyvinvointi

Lisäksi Elixir oli kanava kansalaisiin myös mm. Unelmien liikuntapäivän ja Unelmien työpäivän viesteille.