Työhyvinvointia pienillä teoilla

Yksi elämä on kannustanut työyhteisöjä terveyttä edistäviin valintoihin jo usean vuoden ajan terveystalkoiden ja Unelmien työpäivä -kampanjan avulla.

Yksi elämä -terveystalkoot

Työelämässä olevat suomalaiset viettävät ison osan arjestaan työpaikoilla. Terveyden ja työhyvinvoinnin kannalta on oleellista, minkälaisia pieniä valintoja ja tekoja työpäivien aikana tehdään. Yksi elämä kannusti vuosina 2016–2020 työyhteisöjä terveyttä edistäviin tekoihin materiaalipaketin, viikoittaisten vinkkikirjeiden ja kuukausittaisen uutiskirjeen avulla. Lisäksi työyhteisöjen oli mahdollista saada näkyvyyttä Yksi elämä -verkkopalvelussa. Terveystalkoisiin osallistui yhteensä noin 1 400 yritystä ja organisaatiota. Yksi elämä kiittää kaikkia mukana olleita työyhteisöjä.

 

Unelmien työpäivä

Yksi elämä järjesti neljänä vuotena työhyvinvoinnin pop up -päivän – Unelmien työpäivän. Kampanjaan osallistuneet työyhteisöt saivat ideoida oman tapahtumansa, joilla toivat iloa työarkeen. Vuonna 2020 Unelmien työpäivässä oli mukana n. 1 650 työyhteisöä ympäri Suomen.

Löydä mielenkiintoisia työhyvinvointiin liittyviä puheenvuoroja Unelmien työpäivä -soittolistalta.

 

 

 

Tutustu terveemmän elämän avaimiin

« Takaisin

Digitaalisuus vie kohti terveempiä elämäntapoja

Digitaalisuus vie kohti terveempiä elämäntapoja

KIRJOITETTU 11.12.2019
Suomessa jo noin puolella miljoonalla ihmisellä on diabetes. Selvästi suurin ryhmä ovat tyypin 2 diabeetikot, joita tiedetään olevan noin 300 000. Lisäksi arvellaan, että noin 150 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään. Tyypin 2 diabetes yleistyy nopeasti niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.
StopDia -tutkimushankkeessa on ollut tavoitteena luoda uusinta tutkimustietoa hyödyntämällä toimintamalli tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Hankkeessa on kartoitettu keinoja diabetesriskissä olevien henkilöiden nykyistä tehokkaampaan tunnistamiseen. Elintapamuutosten tukena on käytetty digiteknologiaa ja ryhmäohjausta.
 
Hankkeen työympäristöihin sijoittuvassa tutkimusosiossa tavoitteena on ollut selvittää ympäristön vaikutusmahdollisuuksia yksilön käyttäytymiseen. Osana tätä tutkimusosiota kehitettiin StopDia-tuuppauspakki,  joka sisältää kokoelman tieteellisuuteen kirjallisuuteen ja työnantajahaastatteluihin pohjautuvia konkreettisia työympäristön muokkausehdotuksia. 
 
StopDia-materiaalit löytyvät nyt myös Yksi elämän sivuilta. Tutustu materiaaleihin ja ota niistä vinkit työympäristösi hyvinvointiin!
 
 
StopDian Työkalupakki on kokoelma konkreettisia keinoja muokata työympäristöä sellaiseksi, että työntekijän on vaivattomampaa tehdä hyvinvointiaan tukevia valintoja työaikana.
 
 
StopDia Verrytä!-materiaalit ovat työstä palauttavien liikkeiden tekemiseen kannustavia kuvavihjeitä, joita voidaan sijoittaa sellaisiin helposti havaittaviin paikkoihin työpaikalla, joissa työntekijät tapaavat pysähtyä hetkeksi ja heillä on tilaa ja aikaa liikkumiseen.
 
 
StopDia Evästä! on reseptipaketti, joka sisältää herkullisen, satokauden kasviksia hyödyntävän ja ravitsemuksellisesti laadukkaan eväsvinkin vuoden jokaiselle viikolle. Mutkattomat eväsohjeet tarjoavat moneen makuun sopivia vaihtoehtoja lämpimistä aterioista ruokaisiin salaatteihin, täytettyihin voileipiin ja smoothieihin.
 
 
StopDia Hedelmäjengi on aloituspaketti työporukan oman Hedelmäjengin perustamiseksi, jotta töissä olisi viikoittain tarjolla tuoreita hedelmiä välipalaksi.
 
Lue lisää:
 
 
 
 
 

Dumppaa diabetes!

 
Dumppaa diabetes! on kokeiluhaku, jossa Valtioneuvoston kanslia ja Motiva Oy hakivat innovatiivisia ja liiketoiminnallisia kokeiluja tyypin 2 diabeteksen torjumiseen. Kokeiluhaussa valittiin 14 innovatiivista kokeilua, jotka tarjosivat ratkaisuja pitkäaikaisten elintapamuutosten tukemiseen, kuten ruokavalioon, liikkumiseen sekä elämänhallintaan. Ratkaisuissa hyödynnettiin niin teknologiaa, mobiiliapplikaatioita kuin terveydenhuoltoalan toimijoiden kouluttamista ja elämäntapavalmennusta. Kokeiluja esiteltiin marraskuun puolivälissä Dumppaa diabetes -kokeilujen päätöstilaisuudessa Helsingissä.
 
Ratkaisujen kehittäjinä oli niin teknologia- ja hyvinvointiyrityksiä. Yksi kehittäjistä oli Etäpalvelu Helmi Oy, jonka Helmi Hyvinvointivalmennus tarjoaa pysyvien elintapamuutosten oppimista etävalmennuksen ja vertaisryhmien tuella. Ryhmävalmennuksessa lisätiedon lähteenä Yksi elämän kokoamia aineistoja. Kyselyjen, arvokartoituksen ja valmennuksen tuloksena tehtiin henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma sekä asetettiin tavoitteita itselle.
 
Etäpalvelu Helmen kokeilun tuloksena kaikki aktiivisesti osallistuneet kertoivat valmennuksen antaneen uusia ajatuksia ja ideoita myönteisiin elintapamuutoksiin. Säännöllinen liikunta lisääntyi 80 %:lla, ruoka- ja unirytmin parempi hallinta ja kasvisten käyttö lisääntyi.
 
Lue lisää: